keskiviikkona, elokuuta 10, 2005

Uraani halkeaa Iranissa

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA jatkaa Iranin painostusta, jotta tämä lopettaisi uraanin muuntamisen. Nyt myös Iranin pääkumppani ydinhankkeessa, eli Venäjä, vaatii Irania keskeyttämään uraanin muuntamisen.

Kysymyshän on siis siitä, että kansainvälisesti ei luoteta Iranin tähtäävän ydinenergian tuottamiseen, vaan epäillään sen valmistelevan ydinasetta. Asia on sikäli ongelmallinen, että ainakin nimellisesti Iran on vakaa, tavallaan demokraattinen, valtio. Epäilyt liittyvät sen historiaan ydinprojekteissa - ja ei kai sitä voi kieltää, sen islamistiseen luonteeseen.

Irania ei periaatteessa voi kieltää kehittämästä ydinenergiaa käyttöönsä. Toisaalta sitä voi vaatia kunnioittamaan ydinsulkusopimusta, jonka allekirjoittaja se on. On kuitenkin vaikeaa esittää epäilyjä valtiolle sen ydinasevalmistelusta, kun se itse väittää pyrkivänsä energiantuotantoon.

Missään nimessä Irania ei voisi päästää ydinasetta valmistamaan, mutta asian hallinta on vaikeaa.

Kaikki riippuu kuitenkin viime kädessä Iranista itsestään. Jos se sallii täysimittaisen tarkkailun ydinlaitoksissaan projektin mahdollisesti jatkuessa, niin kansainvälinen yhteisö tulee varmasti sallimaan ydinenergian tuotannon. Jos taas Iran haluaa kalistella sapeleita ja suhtautuu epäilevästi ulkopuolisiin tahoihin, ei se ole omiaan herättämään luottamusta sitä kohtaan.

Ei kommentteja: