lauantaina, elokuuta 20, 2005

Ja taas meni yksi

Nimittäin vanhemman polven intellektuelli. Seniliteetti sai tällä kertaa kiinni ministeri Jakobsonin. Että Suomen pitää liittyä Natoon EU:n kriisin takia? Sen sanominen tarkoittaisi sitä, että unionilla ennen kriisiään olisi ollut olemassa välineet ja resurssit, joilla suojata Suomeakin.

Edellisen väittäminen on tietyisti täyttä kukkua. Unionin käynnissä oleva poliittinen kriisi ei vaikuta sen olemassaoleviin turvallisuusrakenteisiin, joilla taas puolestaan ei ole mitään käyttöä, jos Suomea uhkaa turvallisuuskriisi.

Eli perusteet sotilasliittoon liittymiselle puolesta tai vastaan ovat olemassa unionin kriisistä riippumatta. Koska aikaisemmin Jakobson on ollut johdonmukainen ja arvostettavaki ajattelija, en kehtaa epäillä häntä rohkeuden puutteesta. Siksi seniliteetti vaikuttaa todennäköisemmältä.

En myöskään edelleenkään usko, että jos maailmanpoliittinen tilanne kehittyisi sellaiseksi, että Suomea uhkaisi sotilaallinen kriisi, Natosta saataisiin mitään apua jäsenyydestä huolimatta. Tilanteen ollessa niin vakava, olisi naton reurssit kohtuullisen suurella todennäköisyydellä sidottu turvaamaan ihan muita intressialueita.

Ei kommentteja: