lauantaina, elokuuta 20, 2005

Mustiolla

Torstai ja perjantai vierähtivä Mustiolla, Mustion linnassa pidetyssä järjestöyksikön kokouksessa. Kokous siis normaali vetäytymiskokous seuraavan vuoden toiminnan suunnittelussa. Allekirjoittaneelle suunniteltiin, sanotaanko nyt, riittävästi töitä.

Mustion linna ympäristöineen on mielenkiintoinen ja näkemisen arvoinen paikka. Se ei siis ole mikään linna, vaan puurakenteinen kartano. Enlanniksi paikka oli häveliäästi nimetty oikein Mustio Manor, ehkä siinä englantilaisella turistilla olisikin hymyilemistä, jos tuollainen kustavilainen kartano olisi "castle".

Paikalla on mielenkiintoinen historia mielenkiintoisine henkilöineen. Merkittävin on viimeisin patruuna Hjalmar Linder, jonka aikana kartanon maat ulottuivat Mustiolta Hyvinkäälle asti. Suomen historiaan hän jäi ennenkaikkea punakapinan jälkeen Hbl:ssä julkaistulla "jo riittää verilöyly" artikkelillaan. Siinä hän totesi punaisen hulluuden tilalle tulleen valkoisen terrorin.

Valkoinen Suomi ei voinut tätä sietää edes Suomen silloin rikkaimmalta mieheltä, vainosta seurasi Linderin lähtö maailmalle, voisi sanoa jopa omaehtoiseen maanpakoon. Linder oli muutoinkin edistyksellinen työväkensä kanssa ylläpitäen mm. omaa sairaskassaa ja maksamalla työntekijöidensä verot näiden puolesta.

Ei kommentteja: