perjantaina, elokuuta 05, 2005

Budjettia pukkaa

Valtiovarainministeriö on julkistanut ensi vuoden budjettiehdotuksensa. Porua on noussut jo esimerkiksi liikennehankkeista, lähinnä pk-seudun ulosjättämisestä. Kritiikki onkin tuossa ihan paikallaan.

Pääoppositiopuolue Kokoomus on ampunut omat laukauksensa. Lähinnä porvarit kaipaavat koulutus -ja opetusinvestointeja sekä rohkeampaa veroaletta. En kyllä edelleenkään ymmärrä, miten he rahoittaisivat kaavailemansa työnantajamaksualen, sen verran laaja se on. Arviot hintalapusta ovat siellä 2 mrd/eur tasolla. Opetusinvestoinnessa tämä hallitus on jo ylittänyt Kokoomuksen omat vaalitavoitteet.
Vasemmistoliitollakin on sanottavaa. Yllättävintä ehkä se, että lausunto alkaa kiitoksilla.
Yllättävästi vihreät eivät ole sanoneet oikein mitään, verkko kaikuu tyhjyyttään budjettipuheenvuoroista.

Herätys, rakas oppositio! Budjetin kohdalla teillä olisi todellinen mahdollisuus esittää vaihtoehtoja, eikä vain rääpiä asiaa tiedotteilla. Tehkää kunnollinen vastabudjetti lukuineen ja laskelmineen - niin toimi eräs nykyisin hallituksessa vaikuttava, 91-95 oppositiossa ollut puolue.

Muutoin budjetti on yllätyksetöntä ja maltillinen. Rohkeampaa otetta olisi voinut toivoa, mutta toisaalta näyttää selvältä, että tiettyjä asioita - kuten kaikkien heikoimpiosaisten tukeminen - on siirretty itse budjettiriiheen. Tämä johtuu käytännössä politiikan lainalaisuuksista. Jos asiat, jotka jossakin muodossa ovat useimpien hallituspuoluieden intresseissä, sisällytetään jo budjettiin, ei ansio välttämättä mene koko hallitukselle, vaan valtiovarainministeripuolueelle.

Sitten taas toisaalta: Vaikeat asiat siivotaan aina budjettiriiheen, jotta niistä tapellaan vasta siellä, eikä julkisuudessa ennen budjettiriihtä.

Ei kommentteja: