keskiviikkona, helmikuuta 06, 2008

Sosiaaliturvaa

Politiikan kevätmetsästyskausi käynnistyi taas tavanomaisin rituaalein, puhemiesvaalein ja teatterikäynnein. Agendan käynnistymistä saataaneenkin odotellaan yli lokakuun, vaikka yrityksiä varmaan alkaakin tuossa touko-kesäkuun vaihteessa näkyä.

Mutta sosiaaliturva. Olen lopen kyllästynyt, enkä koskaan ole ollut kovin kiinnostunut näistä kansalaispalkka-perustulo-ihan-mikä-tahansa-malli vääntämisiin. Malli kuin malli, kunhan sen on oikeudenmukainen ja ennenkaikkea kansalaisten kannalta mahdollisimman helppo, joustava ja tehokas.

Ja sitähän se ei nyt ole. Tarveharkinta ja olosuhteet pitää huomioida, kyllä. Mutta miten pääsisimme eroon siitä, että kun viet hakemuksen tiskille ja kysyt ovatko nämä kaikki tarvittavat liitteet, saat kyllä vastauksen. Soittelet perään parin viikon päästä ja kerrotaan että tästä nyt kyllä puuttuu sitä tai tätä. Ei sen nyt niin vaikeaa luulisi olevan katsoa ohjeista, että mitä pitää olla. Ja jos on, pitää ohjeita tarkentaa.

Ja kannustavuus. Miksi siitä on tehty niin vaikeaa, kun se voisi olla helppoa. Pistetään rekisterit toimimaan ristiin ja poistetaan erilaiset tasot tuista. Siis vapaa liukuma tukien tasossa suhteessa tuloihin. Siis kun tienaat euron se pienentää tukia tietyllä määrällä aina siihen saakka kunnes euroja on tarpeeksi tukien tipahtamiseksi nollaan. So simple - ja pelkkää tekniikkaa. Erilaiset "loukku"ongelmat kun johtuvat tasan tarkkaan siitä, että tuet on jaettu näin tasoihin eivät rekisterit keskustele keskenään.

Samaa liukumaa pitäisi soveltaa verotukseen, naturlich. Väitän että näin yksinkertaisilla (onhan siinä monimutkaisiakin juttuja, myönnä) toimenpiteillä nykyjärjestelmä olisi perushuollettu ja käyttöikää tulisi kummasti lisää.

2 kommenttia:

Petri Mustakallio kirjoitti...

Kunpa se vain olisikin noin yksinkertaista...

Asiasta kukkaruukkuun: mitenkäs otit sen että Uutispäivä Demarin päätoimittajan mielestä olet ollut aiheuttamassa Demarinuorille kriisiä kun olet mennyt töihin ay-liikkeeseen?

Petteri Oksa kirjoitti...

Onhan se, siis yksinkertaista. Tosin se että kaikki eri rekisterit saadaan toimimaan yhteen ja liukuma toimimaan, vaatii aika paljon monimutkaista pilkun viilausta.

Tuohon toiseen asiaan palaan kohta omalla aiheellaan. Niin kivaa on olla syyllinen!