maanantaina, helmikuuta 11, 2008

Battlefield SDP

Sen piti olla pieni rajakahakka, mutta siitä tulikin täysimittainen sota. Anteeksi sotaisuuteni, mutta tästä tässä tavallaan on kymys. Siis SDP:n johtajapaikkojen jaosta - ja ennenkaikkea kamppailussa puolueen linjasta (ja tulevaisuudesta). Edelleen on tosin mahdollista, että ammutaan vain ensimmäiset laukaukset ja käydään sota kahden vuoden päästä seuraavassa puoluekokouksessa.

Nimipelit sikseen. Kaikki potentiaaliset nimet löytyvät SDP:n eduskuntaryhmästä, tässä tilanteessa ei ulkopuolelta saapastella taloon (vaikka M.Mäenpää voisikin pajatson tyhjentää, jos niin tekisi - politiikka on paradokseja). Kaikki potentiaaliset nimet on jo julkisuudessa mainittu.

Kukaan haastaja ei selvinnyt Heinäluoman giljotiinista eli kokeesta, jossa katsottiin kenellä on rohkeutta ja voimaa. Heinäluoman giljotiini on todennäköisesti vain minun kuvitteluani, mutta kyse on siis siitä, että viisasti ilmoitettiin vasta myöhään tästä yllätyksestä. Ne jotka omaavat todellista halua(ja kykyä!) puheenjohtajaksi lähtevät kisaan silloinkin, kun kuningas vielä istuu valtaistuimellaan - he eivät pelkää olla käytettävissä. Tässä giljotiinissa kaulansa katkaisi koko eduskuntaryhmä. (Ei, Ekiä ei lasketa. Aiempi kokemus ja niin edelleen.)

Erityisen raskaasti giljotiini sipaisee niden kauloja, jotka julkisuuspisteiden toivossa venkoilivat asialla jo ennen Eeron ilmoitusta ja vetivät itsensä pois kisasta (Urpilainen). Tai antoivat ymmärtää että ei nyt, ei tällä kertaa (Filatov). Ei tätä välttämättä kukaan muu pidä minään, mutta minulle tämä on melko merkittävä asia.

Näyttää siltä, että vallitseva tilanne asettelee puheenjohtajuutta naisen harteille. Ei siinä mitään, vaikka se, että sukupuolesta lähtevää valintaa pidetään varmana saa sormeni kutiamaan vastaliikkeiden toteuttamiseksi. Saatamme nähdä sen historiallisen tilanteen, että koko puheenjohtajisto naisistuu (aivan sama minulle, mutta onhan se historiallista). Miehiä kun ei vpj kisaan paljoa ole tarjolla (ei, KK, ei ole mies eikä häntä valita). Ellei löydy yllättäjää, esim. Kantola tai vanhaa perintöprinssiä, joka kaivaa testamenttinsa esiin (Koskinen).

Johtajan Peilikuva on testi, jolla voi testata puheenjohtajaehdokasta. Kun katsoo ehdokasta, pitää tässä pystyä näkemään Suomen Tasavallan Pääministeri. Tämä karsinee muutaman ehdokkaan kokonaan pois pj, joskaan ei vpj pelistä. Toki valmis ei pääministeriksi tarvitse olla ottaeessaan tehtävän vastaan, aina voi kasvaa ja oppia. Mutta testillä on silti käyttöä.

4 kommenttia:

pasi kirjoitti...

Ei, et ole ainoa joka pitää tätä asiaa minään. Itse hämmästelin monia varsin ripeitä kelkan kääntämisiä Eeron ilmoituksen jälkeen.

Tilanteen voi pelkistää kysymykseen "Oletko käytettävissä SDP:n puheenjohtajaksi?". Varsin moni aikaisemmin "en" vastannut onkin nyt mahdollisesti käytettävissä. En ymmärrä, miten ehdokastilanne voi vaikuttaa käytettävissä olemiseen.

Varsin erikoinen oli Kimmo Kiljusen ilmoitus, jonka mukaan hän harkitsee asiaa uudelleen. Eikö se nyt ollut jo aiemman mukaan selvä, että hän on ehdolla mikäli Eero ei ole käytettävissä?

Ihmeellistä irtopisteiden keräilyä.

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Mielenkiinnolla kuulisin myös sen, kuka ansaitsee sinun kannatuksesi? Minun laskujen mukaan jäljelle ei jää ketään - vai onko siellä sittenkin yksi?

Petteri Oksa kirjoitti...

Ei siinä ole kyse ansaitsemisesta. Jotakuta on lopussa pakko äänestää.

Suoraan sanottuna painiskelen tällä hetkellä sen kanssa, että kuka näistä voisi olla sopivin. Tai josta keksin vähiten syitä, mitä vikaa hänessä on :)

Turhaa negatiivisuutta tiedän, mutta niin se ajatuste latu juuri nyt kulkee.

Jos ei tarvitsisi välittää realiteeteista, niin sitten keksisin ehdokkaita, joista voisin innostua aidosti (vaikkapa Suomisen Esata puheenjohtajaksi...), mutta kun todellinen maailma on todellsista niin...

Ville Kopra kirjoitti...

On julkinen salaisuus, että eräs pohjanmaalainen naiskansanedustaja (ei Urpilainen) olisi lähtenyt erittäin kovalla sykkeellä nimenomaan kolmantena ehdokkaana Tuomiojan ja Heinäluoman kisaan - ja siis SDP:n puoluehallituksen jäsenenäkin lähtenyt täysillä haastamaan istuvaa puheenjohtajaa. Hän ei aivan ehtinyt ennen "pommin" pudotusta.