Kun nyt tässä on verotuksen ääreen päästy, niin jatketaan aiheesta ainakin vähän.
Jos jokin verotusmuoto, tai tässä tapauksessa pikemminkin oikeus, on rukkaamisen tarpeessa, niin se on kirkollisvero.
En näe mitään muita kuin kulttuurihistoriallisia syitä, miksi kirkolla vielä Suomessa on verotusoikeus. Tästäkin vanhan valtiokirkon jäänteestä olisi vähitellen syytä päästä eroon.
Kirkon verotusoikeuden kannattajat perustelevat veroa useimmiten kirkon hoitamilla tehtävillä. Niissä ei laajuutta lukuunottamatta ole kuitenkaan mitään eroa usean eri järjestön hoitamiin vastaaviin tehtäviin, joten ei kelpaa perusteluksi ainakaan minulle. Sitä paitsi esimerkiksi hautaustoimi on kirkon käytännöllinen monopoli, joka olisi syytä purkaa.
Oma näkökulmani on se, että kaikki kirkot ovat ihan samassa mielessä aatteellisia yhdistyksiä kuin kaikki muutkin ympäristöjärjestöistä poliittiisiin. Niinpä niiden pitäisi toimia samoilla pelisäännöillä, kerätä jäsenmaksunsa itse ja mahdollisesti saada järjestöavustusta samoilla ehdoilla kuin muutkin. Erillinen kirkkorekisteri voitaisiin myös lakkauttaa ja siirtää uskonnot yhdistysrekisteriin asioimaan.
Sitten on eri asia, mitä tehtäisiin kirkollisveron poistuttua vapautuvalla vero-osuudellla. Tarkoitan lähinnä sitä yhteisövero-osuutta, tuo jäsenmaksupuoli olisi syytä jättää ihmisille itselleen. Joko sitä käytettäisiin verotuksen alentamiseen tai tehtäisiin siitä esimerkiksi sosiaalisten palveluiden rahoittamiseen täsmävero eli käytettäisiin veroa samoihin tarkoituksiin kuin kirkkokin.
2 kommenttia:
En ollut uskoa silmiäni, mutta olen melkoisen samaa mieltä kanssasi. Evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkon verotusoikeudet ovat jääneet ajastaan turhan paljon jälkeen.
Pois moiset! Eihän muillakaan uskonnollisilla yhdyskunnilla, muista yhdistyksistä puhumattakaan, ole moista oikeutta. [Niin, eikä pitäisikään olla!]
Tosin miksi "vapautuva" yhteisövero-osuus pitäisi siirtää valtiolle? Eikö tämänkin osan voisi käyttää tuottavammin tuotannon kehittämiseen? Valtio saa kyllä osuutensa lisääntyvän arvonlisäverotuoton etc. muodossa.
Pyörittelin ajatusta siitä, mitä vapautuvalla osuudella voisi tehdä. Sosialipalvelurahoitusta ajattelin lähinnä siksi, että sillä puolella on tarpeita ja menopaineita, joita voitaisiin tätä kautta rahoittaa muuta budjettia rasittamatta. Näin tehtynä olisi muutoksessa myös yksi vastustajien argumentti alasammuttuna. Vaihtoehtoja toki on.
Lähetä kommentti