Poliittinen syysmyrsky lennähti eduskuntaan, Fortumin optioiden muodossa. Yhtiö itse hämmästelee aiheellisesti aiheen politisoitumista.
Optiosoppa my ass! Tämä on nyt suoraan sanottuna sieltä ja syvältä. Eduskunta riehaantuu optiojärjestelyistä, jotka on aikanaan päätetty asianmukaisessa järjestyksessä. Riehannutaan, kun huomataan pörssikurssin nousun alkovan laukoa optiorajoja urakalla.
Optiot ovat suurimmalta osin epäonnistunut yritysjohdon sitouttamisen muoto. Esimerkit osoittavat, että niillä on hyvin vähän merkitystä sitouttamisessa. Tällä ei kuitenkaan voi olla mitään tekemistä sen kanssa miten voimassa olevien ohjelmien kanssa menetellään. Valtio antaa itsestään täydellisen amatöörin ja pellen kuvan omistajana, kun edes keskustellaan sovittujen järjestelyjen purkamisesta. On eri juttu mitä kannustin -ja sitouttamisjärjestelyille pitäisi jatkossa sitten tehdä.
Täydelliset pohjat pelleilyssä ovat vetäneet Mönkäre ja Sasi. Mönkäreen lausunto, jossa tämä pyytää Fortumin toimitusjohtaja Liliusta palauttamaan optionsa on yksinkertaisesti naiivi. Sasin kommentit demareiden ex-ministerien vetämisestä korvausvastuuseen on poliittisen pelailun pohjamutia kyntävä ykkösjuttu vähään aikaan. Sasi taisi unohtaa olevansa itsekin ex-kauppa-ja teollisuusministeri.
En voi ymmärtää niitä heittoja, jossa Fortumia syytetään rahan jakamisesta pois, kun pääomistaa eli valtio on (jatkuvassa) rahapulassa. Optiot kun ovat siitä mukava juttu, että ne verotetaan ansiotuloina, mikä merkitsee niiden valtaosaista palautumista veroina valtion kassaan.
Luulisi kaikkien kansanedustajien tajuavan, että pörssikurssit ja sijoittaminen ovat periaatteessa vedonlyönnin kehittynyt muoto. Näin ollen optiorajat saattavat - ja usein tekevät niin - laueta tai olla laukeamatta täysin yrityksen johdon toimenpiteistä huolimatta.
Arvon syysmyrskyn silmässä olevat edustajat, teillä olisi parempaakin tekemistä kuin tämä sekä valtion mainetta omistajana ja Fortumia liikeyrityksenä vahingoittava pelleily.
4 kommenttia:
Mr Oksa on ihan oikeassa, että nyt on leivottu varsinainen sirkus ja irtopisteiden keruu aihe.
Tässä syysmyrskyssä on vaan muutamia erikoisia puolia, jotka olisi syytä katsoa tarkkaan. Kun valtionyhtiö Fortumin optioista on aikoinaa sovittu, niin samoihin aikoihin kohistiin Soneran optio-ohjelmasta joka kaatui ilmeisesti mediamyllytyksen - vaikkakin sen ohjelman avokätisyys olisi kai ollut aivan jotain muuta kuin tämä Fortumin malli. Tämän voisit Petteri tarkistaa ja kertoa meille tietämättömille onko tuossa huhussa perää?
Miksi muuten ylipäätään asettaa optioita valtionyhtiöön, joka on monopoliasemassa? Omistajan kannalta kurssikehityksellä ei ole suurta merkitystä, etenkin kun Fortum katsotaan sellaiseksi jossa valtion on oltava mukana ja siitä saatava kurssihyöty ei kaiketi olisi aivan selkeällä tavalla realisoitavissa - vai onko Fortum myyntikamaa? Ja muita seikkoja listattaessa tuo johtaja Lilius hankittiin taloon tekemään rankkaa laihdutusprojektia ja firmaan joka on alalla jossa itse raaka-aineen hinnan odottamattomilla vaikutuksilla on erittäin suuri merkitys (asia joille johto ei voi hyvällä tai huonolla panoksellaan juuri mitään).
Onhan se hyvä kuulla asiassa vastuullisia - etenkin kun silloinen ministeri Mönkäre on itse ollut varsinainen optioiden vastustaja, miksi tämä annettiin mennä? Jotenkin sellainen rationaalinen pohja tuolta omistajapolitiikalta tässä kohtaa on puuttunut. Vai onko Mr Oksalla erilainen käsitys, mitä tällä on ajettu takaa? Vaikuttaa varsin paljon siltä kuin yhtiön johto olisi vienyt omistajaa kuin märkää rättiä. Näin omistajapolitiikassa täydellisen amatöörin ja politiikan tutkijan silmiin näyttää vähän hullunkuriselta kuviolta.
Itse annan pisteet Skinnarille ja Heinäluomalle siitä, että lähtevät avaamaan casea - vaikka sieltä saattaa löytyä demariministerin tekemä moka. Sinänsä nämä Sasit ja muut voivat painua hiiteen taloudellisilla vaateillaan, se on populismia ja irtopisteiden keruuta. Sensijaan omistajapolitiikassa pitää oppia ja siihen kai kuuluu virheidenkin seuranta - hyvä tuo keissi on tsekata.
Bravo. Petteri
On viety kuin märkää rättiä, valtiotieteilijä hyvä. Optiohjelmahan hyväksyttiin Fortumin hallituksessa ilman ministeri Mönkäreen hyväksyntää. Ja sitten valtio-omistaja ei halunnut näyttää liian "määräävältä" pistämällä asian yhtiökokouksessa käsittelyyn ja nurin. Ohjelmahan on muistumia teknohuuman ajoilta, kun vastaavia puuhattiin muutenkin lujaa pystyyn.
Voisin penkoa tuota Sonera casea ja vertailua jossain välissä tässä. Katsotaan saanko mitään aikaiseksi.
Petteri,
Mainiota infoa! Koita tosiaan vielä tsekata jos saat tuosta Sonerasta tietoja, se olisi mielenkiintoinen vertaus, koska muistan aika varmana mielikuvana että samoihin aikoihin kuin tätä Fortumin ohjelmasta on sovittu (ja siis jumalauta ilman ministerin lupaa..? miten KTM:ssä oikein toimitaan, eihän noita voi ilman ministerin lupaa saada toteuttaa? Onko virkamiehet aivan takapajulasta? Kuka ottaa vastuun? Poliittisesti kuuluisi mönkäreelle, mutta jos jätkät on fiksanneet tämän omia aikojaan, niin luulisi KTM:ssä tossu heiluvan?) niin oli tarkoitus viritellä Soneran johdollekin ohjelma - joka sitten kuopattiin yleisessä painostuksessa. Mielikuva tuon kannustinjärjestelmän anteliaisuudesta on, että avokätisyydessään se ei olisi ollut näin toope kuin tämä Fortumin versio.
Lähetä kommentti