Niin kutsutuissa teollistuneissa maissa on monen kehityksen summana siirrytty useammalla elämänalalla yleistä yksityiseen. Mediasoitumisen myötä myös politiikan tekemisestä on tullut paljon enemmän yksilöistä riippuvaa toimintaa. Suomalaisessa yhteiskunnassa monet yleiset asiat on politiikan keinoin ratkottu. Halusimmepa tai emme, myös politiikan täytyy alkaa reagoimaan siihen, että myös ne asiat joihin politiikalla yritetään vaikuttaa muuttuvat enemmän yksittäisiä henkilöitä koskeviksi.
Yhteiskunnan jatkuva sirpaloituminen merkitsee sitä, että asiat siirtyvät entistä enemmän yleiseltä tasolta yksityiseen. Se vaikeuttaa ja ehkä jopa muuttaa mahdottomaksi tehdä kaikkia tai tiettyjä kansanosia koskevia ratkaisuja. Tarvitaan entistä yksilöllisempää politiikkaa.
Vaikka poliitikot ovat jo tottuneet siihen, että pärjätäkseen ei oman puolueen menestys riitä, vaan tarvitaan myös yksityisiä menestystekijöitä, niin siihen ajatukseen, että politiikan pitäisi räätälöidä keinoja myös yksityisiin tarpeisiin, ei olla totuttu. Suoraan esitettynä ajatus ei kuulosta mitenkään houkuttelevalta. Se on kuitenkin yhdentekevää. Juuri tämänhetkisessä vaiheessa yhteiskuntamme tarvitsee erillisiä ja hajautuvia järjestelmiä ja rakenteita.
Monesta ihmisestä politiikka saattaa juuri tästä syystä tuntua vieraalta. Uutiset päätöksenteosta kertovat järjestelmätason ratkaisuista, joilla on hyvin vähän tai ei mitään vaikutusta siihen arkeen, jota ihminen elää. Sekä käytännöllisesti että kansanvallan kannalta viestinnällisesti olisi ensiarvoisen tärkeää, että yleisen tason rinnalle alettaisiin mahdollisimman pian kehittää yksityisen tason politiikkaa.
Monet yhteiskunnallisesti aktiiviset ihmiset ovat jo sisäistäneet sen, että omilla valinnoillaan voi vaikuttaa. Mutta samaan aikaan he eivät ymmärrä miten politiikan valinnat vaikuttavat heihin. Ketjut ja syy-seuraussuhteet ovat liian pitkiä ja monimutkaisia. Järjestelmän rakenteita ei missään nimissä ole syytä tarvetta purkaa, mutta ne tarvitsevat rinnalleen/alleen uusia mikrorakenteita, jotka huomioivat yksityiset tilanteet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti