keskiviikkona, syyskuuta 21, 2005

Tasataan, tasataan

Sosiaali- ja terveysministeriölle perhevapaiden kustannusten tasausta selvittänyt Janne Metsämäki on jättänyt raporttinsa. Aiemminkin asiaa korostanut ja sitä tärkenä pitänyt sektoriministeri Mönkäre suhtautuu raporttiin hyvin kiittävästi.

Koska Metsämäen ehdotuksissa uudistusta kustannettaisiin työnantajamaksujen korotuksilla, on Elinkeinoelämän Keskusliitto jo ehättänyt tyrmäämään ehdotukset. Sinänsä kummallista, että he eivät kommentoi sitä, että samalla Metsämäki ehdottaa työnantajapalautusten kasvattamista.

Metsämäen malliakustannusten jakamiseksi ei tarvitse sellaisenaan toteuttaa. Oleellista on, että tästä eteenpäin saadaan sorvattua jokin malli, joka tasaa kustannukset lapsen molempien vanhempien työnantajille tasaisesti. Tämä on puhtaasti tasa-arvokysymys liittyen naisten työmarkkina-asemaan. Samalla voidaan edistää miesten(kumppanien) osallistumista lapsen hoitoon varhaisessa vaiheessa.

Metsämäki kiinnitti huomiota myös muihin asioihin. Isän näkökulmasta yksi oleellinen on isien huomioiminen neuvoloissa. Olen itse yrittänyt - ja ollut - olla läsnä valtaosassa lapsen neuvolakäyntejä. Jos itse ei ole aktiivinen ja ota roolia käynneillä, saa istua vahtimassa lapsen tavaroita nurkassa. Isyyteen ei neuvolasta oman kokemuksen mukaan saa minkäänlaista tukea. Tämä ei ole niinkään kustannus- kuin koulutus- ja asennekysymys.

Ei kommentteja: