tiistaina, toukokuuta 29, 2007

Hallituksen ensimmäinen

Hallituksen ensimmäinen varsinainen uudistuspäätös, päivähoitomaksujen nollamaksuluokan sorkkiminen on enemmän kuin mielenkiintoinen juttu. Jätetään nyt itse substanssi vähän vähemmälle ja katsotaan asiaa muuten. Muutoksella on sekä selkeät käytännölliset, että huutavan läpikirkkaat ideologiset lähtökohdat. Tämä selvä.

Hämmästyttävää on kuitenkin se, että ensitöikseen lähdetään runttaamaan asialla, jolla ei ole ainakaan ihan täydellisiä läpimenomahdollisuuksia, koska maalaisliiton ryhmä osittain tulee vastustamaan - ei tosin välttämättä. Tähän liittyy varmaan tämänpäiväinen Kataisen ilmoitus, että luokka ei poistukkaan kokonaan - vaan erityistapauksia säilytetään. Ja vihriäittäin mielestä tällaisesta uudistuksesta ei ole edes sovittu. Ei siis kovin hyviä pisteitä uudistuksen läpiviemisestä.

Ensimmäinen ei siis anna kovinkaan hyvää näyttöä hallituksen kyvystä työskennellä yhdessä ja yhteisesti.

Merkittävämpi juttu - johon tämä uudistus saattaa sumuverhona liittyä - on se, että hallitus valmistelee kunnallisten maksujen korotuksia. Ja ne ovat hyvin ideologisia luonteeltaan. Oikeisto on ollut perinteisesti sitä mieltä, että maksut ovat hyvä ja oikeudenmukainen tapa kerätä rahaa palveluista ja vasemmisto ollut vähän toista mieltä. Maksut rapauttavat aina progressiota ja ovat epäoikeudenmukaisia pienituloisia kohtaan. Päivähoitomaksuluokkasekoilua saatetaan tässä käyttää luuna, joka on heitetty opposition kaluttavaksi, jotta saadaan korotuksia edes hetki viedä rauhassa eteenpäin.

Ei kommentteja: