Ensin onnittelut Mirkalle, erinomainen tulos suhteessa puolueen kannatukseen, hyvä äänimäärän lisäys, konkarien menettäessä ääniään. Kansanedustaja 2011 on tulossa...
Tällä kertaa omat ennakkoarvioni menivät metsään. Maalaisliiton kohdalta olin aika lähellä sikäli, että heille tuli pientä laskua hallitusvastuusta käsin. Suurimman puolueen asema pysyi kuitenkin näpeissä. Ilmeisesti demareiden pitkä hallitustaival painoi nyt enemmän, kuin maalaisliiton johtajuus viimeissä hallituksessa. 12 vuotta vallassa on pitkä aika ja ilmeisesti siitä pitää jossain vaiheessa maksaa poliittinen hinta.
Syiden hakeminen onkin tällä kertaa mielenkiintoista. Suuria selittäviä tekijöitä sittenkään ei löydy. Mainoskampanja-asioilla on varmasti oma merkityksensä, mutta niitä ei voi ylikorostaa. Puolueen mainonta oli periaatteessa onnistunutta - samanlaista imagomainontaa kuin kahdella muullakin suurella. Olisiko nyt sitten kuitenkin ollut niin, että puolueen olisi pitänyt panostaa asiamainontaan erottuakseen?
Heinäluoman oma, ennakoitua huomattavasti parempi, äänimäärä taas ainakin jonkin verran poistaa niitä epäilyksiä, että vaalitappio olisi ollut hänen persoonastaan kiinni. Tosin siitäkin varmasti löytyy jonkun verran selittäviä tekijöitä. Heinäluoma saa kuitenkin varmasti kokeilla vetää vielä seuraavat kunnallisvaalit läpi ennen kuin hänen kohdaltaan on suurempien arvioiden aika. Sitä paitsi olen melko luottavainen, että jos siihen mennään, niin Eerosta tulee erinomainen oppositiojohtaja. Siinä käsitykset persoonastakin muokkautuvat.
Suurimman selittävän tekijän oman vaalityön osalta sanoisin olevan kenttäorganisaation yskimisessä. Perustyö tehtiin onnistuneesti, mutta ei riittävällä intensiteelillä eikä tarpeeksi suuren väkimäärän voimin. Sanoisin myös, että käyttämättömiä henkiöresursseja jäi jäljellä, johtuen ehkä organisoinnin puutteesta. Kun syntipukkeja aletaan hakea, niin puoluesihteerin vaihtaminen olisi henkisen puhdistautumisen kohdalla ihan hyvä ratkaisu. Varsinkin oppositioaikana tarvitaan järjestöjohtaja.
Yleisestä poliittisesta ilmapiiristä on liian helppo hakea syitä vaalitappioon. Niitäkin on varmasti olemassa, mutta enemmän lienee kyse siitä, että asioista ei ainakaan osattu puhua oikein - eikä myöskään ihan oikeista asioista.
Nyt täytyy laittaa sormet ristiin ja toivoa, että todennäköisesti muodostettava täysporvarillinen hallitus ei ehdi neljässä vuodessa aiheuttamaan Suomelle peruuttamatonta tuhoa. Edellisen jälkien korjaamisen ei oikein riittänyt edes 12 vuotta. Täysporvarillinen on sitäpaitsi oikeampi nimitys kuin sinivihreä hallitus, jos hallitukseen nousevat kaikki vahvat porvaripuolueet: maalaisliitto, kokoomus, svenskit ja vihreät.
2 kommenttia:
"Nyt täytyy laittaa sormet ristiin ja toivoa, että todennäköisesti muodostettava täysporvarillinen hallitus ei ehdi neljässä vuodessa aiheuttamaan Suomelle peruuttamatonta tuhoa. Edellisen jälkien korjaamisen ei oikein riittänyt edes 12 vuotta."
Melkoista kuraa. Hah. Kukakohan kylvi ne siemenet porvarihallituksen vaikealle kaudelle? Minkä puolueen valtiovarainministeri? Mikä ammattijärjestöjen keskusliitto teki kaikkensa, että porvarihallitus epäonnistuisi.
Sääli, että kaikki eivät ole yhtä kriittisiä, vaan nielevät moisia kommentteja.
Ja uskalsit sitten ihan oikein etunimellä lähteä mukaan älylliseen kommentointiin? Great.
Ja kuka tai ketkä olivat ne viisaat, jotka porvarihallitusta edeltävällä kaudella osasivat tietää mitä tuleman pitää? Minäkään en ole niin tyhmä, että pistäisin koko 1990-luvun alun taloudellista lamaa porvarihallituksen syyksi.
Tosiasia on kuitenkin se, että laman aikana tehtiin lukemattomia virheitä, joista vastuun kantoi ko. hallitus. Samantyyppisiä virheitä pelkään nytkin. Siinä se pointti.
Lähetä kommentti