tiistaina, maaliskuuta 13, 2007

Mielipidetutkimusveikkailua

Parasta aikaa Nelosella on käynnissä "pääministeritentti". Lähes - mutta ei ihan - samaa kuin jo monessa väittelyssä aiemmin. Silmiinpistävää on Kataisen uusi vaihde ja aggressiviisuus.

Hyvä kysymys onkin, että onko kysymyksessä ennalta sovittujen kampanjanuottien mukainen viimeisen viikon taktiikka, vai onko Katainen nähnyt seuraavat gallupluvut - ja huolestunut. Tosiasiahan on se, että puolueilla lähes poikkeuksetta on mielipideluvut aikaisemmin käytösään ennen kuin media antaa ne ulos. Olisiko kokoomuksen käyrä kääntynyt alas? Todennäköisenä voisi pitää ainakin nousun katkeamista.

Mielenkiintoista on myös se, että tietojen mukaan ainakin Maikkarilta, Yleltä ja Hesarilta on vielä tulossa mielipidetutkimukset. Lähinnä siis se, että tekeillä/tehty on vielä kolme tutkimusta. Eli jos ne kaikki julkaistaan - mitä ei välttämättä tapahdu - on viime metreille tulossa lukuja aika paljonkin. Varsinkin jos ne kaikki julkaistaan ja mittarit osoittavat samaan suuntaan, voidaan jo ennakoida tulosta - ja saadaan samalla vahva voittajan taakse ryhmittymisilmiö.

Minkähän takia Suomessa ei muuten tehdä exit-poll tutkimuksia? Tietääkseni se ei mitenkään ole kiellettyä, mutta minun muistiini ei yhtään mahdu. Varsinkin kun ennakkoäänten osuus on kohonnut hyvin merkittäväksi olisivat suuntaviivat jo aika selkeitä.

Toisaalta on hyvä, että niitä ei tehdä, juuri tuon voittaja vie kaiken ilmiön vuoksi - esimerkiksi. Muutenkin olen sitä mieltä, että olisi parempi jos muutaman viimeisen viikon aikana ennen vaaleja ei mielipidetutkimuksia enää julkaistaisi. Silloin gallupluvut eivät voisi ohjata äänestyskäyttäytymistä ja seki media-aika menisi asiakysymyksille, eikä tutkimuksista johtuvalle spekulaatiolle.

EDIT 19.32
Olisi näemmä pitänyt katsoa samaan aikaan myös maikkarin uutisia. Sieltähän se seuraa gallup pamahti silmille ja kokoomuksen nousu ei varsinaisesti ollut katkennut. Eli kyseessä on ennaltasovittu kampanjataktiikka.

Ei kommentteja: