torstaina, maaliskuuta 22, 2007

Pakko päästä oppositioon?

Joidenkin puheissa on viikolla välähdellyt se, että puolueen on nyt pakko päästä oppositioon kasvattamaan kannatustaan. Tämä on väärä lähtökohta, vaikka vaalitulos mitä todennäköisimmin opposition ovea demareille osoittaakin.

Poliittisen puolueen perustehtävä on pyrkiä valtaan. Ilman valtaa asioihin ei voida vaikuttaa, eikä omasta arvomaailmasta kumpuavia näkemyksiä ajaa läpi. Opposition päätehtävä on yrittää kaataa hallitus. Oppositioon ei siis päästä, sinne joudutaan.

Sosialidemokraatit voivat tässä tilanteessa mennä hallitukseen, jos se on ohjelmallisesti ja teknisesti yhtäkkiä mahdollista - mihin en usko. Vastuuta on oltava valmis kantamaan, vaikka vaalitulos onkin katastrofaalinen.

Oppositio tai ei: nyt on aika vetää yhtäläisyysmerkit vaaliohjelman ja tehtävän toiminnan välille. Tuoda ajatukset esiin, ajaa niitä ja pitää esillä.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Joo, on tosiaan hölmöä ajatella niin, että jokin puolue - kuten sd - haluaisi vaalituloksen perusteella oppositioon. Poliittinen puolue haluaa poliittista valtaa, olipa kannatus mikä tahansa.

Itse olen ajatellut asian sunnuntai-illasta niin päin että keiden puolueiden on oltava hallituksessa. Ja näihin kuuluu Kokoomus minun oikeudenmukaisuus- ja demokratiakäsitysteni perusteella.

Porvarihallituksen vaihtoehto nykytilanteessa olisi siis sinipuna tai sateenkaari, mutta kuten MV jo totesi, kyllä isoimmalle aina kaverit löytyy.

Ville K

Petri Mustakallio kirjoitti...

Näin on!

Demarien poliittisen toiminnan lähtökohta on yhteiskunnan kehitykseen vaikuttaminen eikä poliittinen elinkeinonharjoittaminen (kuten on asianlaita sdp:stä vasemmalla). Arvostan suuresti Pertti Paasiota mutta minusta oli masentavaa lukea hänen kirjoitustaan Demarissa, jossa hän puolusteli oppositioon jäämistä v. 1991 oikeastaan pelkästään sillä, että sitä kautta puolue saavutti suuren vaalivoiton neljä vuotta myöhemmin.

Sitä paitsi nyt eletään täysin toisenlaista aikaa kuin edellisen oppositiokauden aikana. Talouden näkymät ovat sen kaltaiset että todennäköinen porvarihallitus voi saada viettää hallituskautensa varsin suotuisissa merkeissä. Silloin ei ole odotettavissa suurta tyytymättömyyttä hallitusta kohtaan - aivan kuten ei ollut nytkään. Sellaisessa tilanteessa SDP:n ainoa mahdollisuus vaaleissa on olla hallituspuolueisiin nähden raikas vaihtoehto, jollaisena Kokoomus nyt onnistui esiintymään.

Petteri Oksa kirjoitti...

Hear, hear.

On erittäin vaarallista ajatella, että kyllä se oppositiokausi kannatuksen hoitaa. Ei se automaattisesti sitä tee.