torstaina, maaliskuuta 08, 2007

Naistenpäivää ja pienpuolueita

Otsikon kahdella asialla ei ole mitää tekemistä toistensa kanssa. Älkää käykä syyttämään mistään.

Naistenpäivällä on omat historialliset juurensa, mutta muuten se on vähän kummallinen (juhla)päivä, kuten yksi naispuolinen ystäväni minulle vastasi, kun toivotusviestin lähetin. Käytetään tilaisuus nyt kuitenkin hyväksi toivottamalla kaikille sukupuoleen katsomatta hyvää naistepäivää ja muistuttamalla, ettei tasa-arvoinen yhteiskunta suinkaan ole vielä valmis.

Naistenpäivästä elävin muisto on se, kun lukioaikana pidin aamunavauksen koululle juuri naistenpäivänä. En tietenkään ollut huomannut koko asiaa, vaan puhuin muistaakseni Hegelin opetuksesta "Historiasta opimme, että historiasta emme opi mitään". Seuraavalla tunnilla armas historianopettajamme - erinomaisen hyvä ja mukava - muisti minua ripittää unohduksestani pitkään ja hartaasti. Jäi mieleen.

Otsikon toinen asia. Eduskuntaan pyrkii 10 ns. pienpuoluetta eli puoluetta, jolla tällä hetkellä ei ole kansanedustajia. Niistä tuskin yksikään kansanedustajia saa, jos kommareilla (siis SKP) menee kaikki putkeen, niin heille yksi edustaja Helsingistä on jollakin tavalla mahdollisuuksien rajoissa. Kaikki nämä puolueet ovat kuitenkin tärkeitä, niin idioottimaisia ajatuksia ja äärimielipiteitä kuin osalla niistä onkin - nekin kuuluvat kansanvaltaan.

Ei kommentteja: