perjantaina, marraskuuta 04, 2005

Vasemmistohallitus

Siimes ehdottelee SDP:lle vasemmistohallitusta. Ehdotuksessa ei sinällään ole mitään vikaa, mutta pitääkö tuota nyt välttämättä erikseen ehdotella?

Tarkoitan, että hallitukset muodostetaan aina jossakin suhteessa vaalien tuloksiin. Suomessa on hyvin vahva enemmistöparlamenterismin perinne. Vähemmistöhallitukset ovat meillä olleet harvinaisuuksia.

Jos seuraavien eduskuntavaalien jälkeen vaalitulokset antaisivat SDP + VAS yhdistelmälle enemmistön eduskunnassa, tai enemmistön esimerkiksi vihreiden ja rkp:n kanssa, vasemmistohallitusta varmasti harkittaisiin ihan tosissaan. Poliittinen karttamme tosin on pitkään ollut sellainen, että vakavaa harkintaa tästä ei edes ole voitu tehdä.

Siimeksen viittaus Norjaan on sikäli oikea, että siellä vaalit keikauttivat asetelman juuri tällaiseksi enemmistön mahdollistavaksi. Toisaalta taas se on sikäli huono, että Norjassa on ollut lähes maan tapa, että hallitus on muodoltaa se vähemmistösellainen. Siihen ei kannata mennä, edes vasemmistohallituksen toivossa, toimintakyky- ja mahdollisuudet ovat aivan liian rajalliset.

Ei kommentteja: