maanantaina, marraskuuta 28, 2005

Perustusvaliokunnan soppa

Perustuslakivaliokunta onnistui keittämään varsinkin näin presidentinvaalien alla kuuman keiton todetessaan, että eu tehtävissä kriisinhallintajoukkojen lähettämisestä päättää pääministeri. Valiokunnan kantahan on sikäli erityisasemassa, että tämä valiokunta toimii ikäänkuin perustuslakituomioistuimena, jonka kantaa ei eduskunnan täysistuntokaan voi muuttaa.

Kuuma keskustelu käydäänkin nyt siitä, tekikö valiokunta politiikkaa tehdessään päätöksensä vai tulkitsiko se perustuslakia johdonmukaisesti.

Politiikka tehtiin, sitä voi pitää faktana. Missä mielessä sitä tehtiin, on eri kysymys. Politiikkaa tehdään jo nimittäin siinä, että perustuslakivaliokunta on julkilausutusti tehnyt tulkinnoissaan linjan, joka vahvistaa parlamenterismia muiden toimijoiden kustannuksella. Jo tämä - aikanaan ja nyt - on tietoinen ja nimenomaan poliittinen valinta.

Ei siis voida väittää, että valiokunta ei tekisi politiikkaa.

Suurin "syntihän" tässä tapahtui siinä, että valiokunta rikkoi suurimpien puolueiden sopimuksen presidentinvaltaoikeuksiin kajoamattomuudesta ennen vaaleja. Toisena tulkintana on se, että valiokunta noudatti vain jo omaksuttua linjaa siitä, että Eu-asiat ovat sisä- eivät ulkopolitiikkaa. Tämän tulkinnan mukaan he eivät tosiasiallisesti rajoittaneet oikeuksia, vaan löivät leiman jo olemassaolevaan tilanteeseen.

Mutta vaikka muutoin eu-politiikassa toimitaan sisäpolitiikan nimissä, kriisinhallintehtävät ovat tähän saakka olleet presidentin päätettävissä. Eli valtaoikeuksia rajoitettiin.

Ongelmallisinta on kuitenkin ehkä se, että päätös rajoittaa presidentin valtaa puolustusvoimien ylipäällikkönä. Nyt muu toimija voi lähettää muodollisesti hänen komennossaan olevia sotilaita ulkomaille tehtäviin, koska lähettäjien yhteinen taho tulkitaan sisäpoliittiseksi toimijaksi. Nurinkurista.

Valiokunnassa oleva tulkinta linjan muuttamattomuudesta on kuitenkin ollut vahva. Siitä kertoo se, että hallituksen esitystä vastaan äänestivät myös sellaiset demariedustajat, jotka voisin luokitella "hallituksen uskollisiksi puolustajiksi". Tai sitten jotain on vedätetty.

Ei kommentteja: