STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää sanoo, että asuntopolitiikka pitäisi saada käsittelyyn myös tulopoliittisiin kokonaisratkaisuihin. Sinällään on tervettä, että tupopöydässä voitaisiin käsitellään palkkoja laajemmin palkansaajien ostovoimaan liittyviä seikkoja. Asuntopolitiikka tietysti kuuluu näihin asioihin aivan keskeisellä tavalla.
Sitten on kokonaan toinen juttu, miten asuntopolitiikkaa voidaan tupon yhteydessä käsitellä. Sitä Mäenpää ei valitettavasti haastattelussaan kerro.
Tupossa ei voida päättää, että asuntojen hintoja nyt sitten lasketaan x prosentilla. Niinhän se nyt ei vain mene. Tupossa on myöskään hankala päättää, että nyt asuntoja rakennetaan sitten lisää x määrää x vuodessa.
Se mitä Mäenpää saattaa hakea, on se, että asumisen hintatason täytyy näkyä palkanmuodostuksessa. Kun ottaa huomioon hänen aiemmat puheensa paikallisesta sopimisesta ei olla kaukana mallista, jossa asumisen hinta olisi palkkoja korottava tekijä paikallisesti. Eli kalliin asumisen alueilla voitaisiin/pitäisi maksaa suurempia palkkoja. Tämä ei kyllä minusta myöskään mitenkään ratkaisisi asuntojen hintaan tai vuokratasoon liittyviä ongelmia.
Perustotuushan on se, että asuntojen hintaso johtuu asuntojen liian pienestä tarjonnasta. Kysyntää on enemmän kuin tarjontaa. Valtio voisi halutessaan puuttua tähän saattamalla omistamaansa tonttimaata edullisimmilla hinnoilla ja luovutusmääräyksillä asuntorakentemisen tarpeisiin. Tai kohdentamalla valtionosuuksia kunnille asuntorakentemisen edellytysten (kaavoitus) kiihdyttämisen ehdoilla.
1 kommentti:
Ajattelin pitkälti samaa, kun luin Mäenpään jutun. Lisäksi pidän ylipäätään mielelläni jäitä hatussa sitä mietittäessä, että mistä kaikista asioista tupopöydässä on demokratian ja kokonaisedun nimissä viisasta sopia. Siinä voisi muutaman lahtarin aamuinen latte mennä väärään kurkkuun, kun työmarkkinajärjestöt alkaisivat sanelemaan asuntuotantokysymyksiä tai muita Petterin postissaan mainitsemia toimia.
Asia on tärkeä ja validi, mutta kuten moni muukin asia, niin ehkä tämäkin tarvitsi ainoastaan sytykkeen ay-liikkeestä, jotta poliittinen paine padota etujärjestöjen valtaa johtaa toimiin.
Lähetä kommentti