Tämä on sinällään ei-niin-kovin-tärkeää. Vaikka asia välillä tiettyjä ihmisiä kuohuttaakin.
Kysymys on siis siitä, kirjoitetaanko sosialidemokratia vai sosiaalidemokratia. Tällä yhden tai kahden aan versiolle on vuosien varrella yritetty antaa myös ideologisia sisältöjä. Siis siten, että yhden a:n versio viittaisi sosialismi sanaan ja kahdella kirjoitettuna siis tuo sosiaali. Tuostahan saa kyllä väittelyn aikaan.
Kirjoitusasussa ei kuitenkaan - alunperin - ole kysymys muusta kuin inhimillisestä käännösvirheestä. Sosialidemokratia nimenä ja ohjelmana tuli Suomeen saksankieliseltä alueelta, ideologisesti etenkin Erfurtin ohjelmasta. Käännettäessä siitä, mistä käännöksenä suoraan olisi pitänyt tulla sosiaali tulikin sosiali. Ei siinä sen kummempaa.
Suomalainen sosialidemokratia on kuitenkin omaksunut tämän yhden a:n kirjoitusversion. Ei siinä mitään, suuntaan tai toiseen. Kummallista on kuitenkin se, että lehdistö yrittää jatkuvasti opettaa järjestölle, että se kirjoittaa nimensä väärin. Katsokaa vaikka, mikä tahansa HS:n demareita koskeva juttu; aina kirjoitetaan nimenomaan sosiaalidemokratiasta. Miksi ihmeessä järjestön ei anneta käyttää itsestään haluamaansa nimeä ja nimitystä? Ei ymmärrä, ei.
3 kommenttia:
Voidaanko erittelemällä sosiaalisten ja sosialististen demokraattien välillä aikaansaada juuri mitään? Eroaako sosialidemokraatin sosialismi sosiaalisesta politiikasta? Kaksi a:ta saa ajattelemaan sosiaalista markkinataloutta tai eräänlaisen sekatalouden kannatusta mikä joka tapauksessa on ollut SDP:n keskeinen linja jo pitkään, ei niinkään sosialistisen Suomen tavoittelu. Eikö silti yksi a ole parempi puhtaasti historiallisista syistä? Onhan se pitkä perinne ja yhtymäkohdat nykyisen ja aiemman sosialidemokratian välillä ovat kuitenkin suuret, vaikka yhteiskunta onkin muuttunut ihan toiseksi ja tavoitteet sen myötä.
Anonyymi, kyllä yksi a minustakin on parempi. Niin se on meillä kirjoitettu, eikä sen muuttamiseen ole mitään tarvetta.
Kyllä tuosta sosiaali ja sosiali erosta on saatu paljon kiivaita väittelyitä aikaan. Varsinkin siis aikaisemmin, kun SDP:n suhde markkitalouteen ei ollut niin selkeä kuin nyt. Kyse oli usein aste-eroista, mutta niistähän politiikan riidat usein koostuvat.
Ilja, kyllähän tuota voisi jossain sopivassa tilaisuudessa ääneenkin ihmetelleä. En voi ymmärtää toimittajien tarvetta kirjoittaa/lausua nimi väärin.
Ensin Sosiaalisesti äänestetään varallisuusveron poistamisen puolesta ja sitten Demokraattisesti aletaan jakaa rangaistuksia Eero I:n tahtoa vastaan rikkoneille. Ei, kyllä sosiaalidemokratia kuulostaa hauskemmalta.
Lähetä kommentti