keskiviikkona, marraskuuta 23, 2005

Liitto on kuollut, eläköön JHL!

Tänään ja eilen on Helsingin Marina kongressikeskuksessa perustettu uutta ammattiliittoa Suomeen. KTV ja VAL ovat kuolleet ja tuhkasta nousee uuden ajan liitto JHL.

Kysymys on siis siitä, että sak:laiset julkisen alan liitot pistävät hynttyyt yhteen uuden liiton nimissä. Merkittävä asennemuutos on jo siinä, että yhdentyvät liitot ovat suostuneet luopumaan vanhoista nimistään ja lähteneet tosissaan rakentamaan uutta.

Merkittävää on myös se, että muutoksella pyritään ihan tosissaan siirtymään siihen, että uusi liitto pyrkii järjestämään niitä aloja, joilla julkinen raha on maksajana. Oli sitten kysymyksessä oma palvelu tai ostettu palvelu. Oleellistahan tässä on se, että maksaja on sama - ja tämähän viimekädessä on määrittelemässä sekä työntekijöiden palkkoja että palveluiden laatua. Ja liittohan on työntekijöiden edunvalvonnan lisäksi kiinnostunut myös tuotettujen palveluiden laadusta.

Tämä ei varmasti jää viimeiseksi myllerrykseksi matkalla kohti 2000-luvun suomalaista työmarkkinapolitiikkaa. Sekä järjestörakenteissa että edunvalvonnan tavoissa tullaan varmasti näkemään vielä suuriakin muutoksia.

Ei kommentteja: