tiistaina, kesäkuuta 28, 2005

Politiikka ja Filosofia

Tekisi taas mieleni kirjoittaa lakoista, mutta päätin mennä hetkeksi lakkoon sillä sektorilla ja odottaa, jos sameissa vesissä jokin liikkuisi.

Politiikka ja Filosofia. Arjessa politiikka pidetään kovi käytännöllisenä asiana ja filosofiaa teoreettisena. Filosofia on kuitenkin politiikan teon ydin. Tai ainakin sen pitäisi olla. En voi kuin ihmetellä niitä ihmisiä, jotka jaksavat politiikkaa ilman heidän toimintaansa ohjaavia periaatteita, aatetta eli filosofiaa. Kai sitä jotkut karrierismillakin jaksavat, vaikka henkilökohtaisesti ihmettelenkin, että miten.

Ehkä tärkein politiikkaa ja yhteiskunnan perusrakennetta koskettava kysymys on hyvä elämä. Ensinnäkin miten se määritellään ja toisekseen saako yhteiskunta eli julkinen valta edistää hyvää elämää vai olla neutraali sen suhteen. Klassinen liberalismi haluaa olla neutraali, libertarismi agressiivisen neutraali ja kommunitarismi (minusta yksi liberalismin muoto) haluaa edistää hyvää elämää.

Valtio on kovin erinäköinen apparaatti, kun se toimii jonkin käsityksen hyvästä elämästä pohjalta suhteessa neutraaliuteen. Esimerkiksi suomalainen veikkausmonopoli on osoitus tästä. Se on mahdollinen, koska uhkapelaaminen on arvotettu vähempiarvoiseksi toiminnaksi kuin kulttuuri ja nuorisotyö, joita Veikkauksen rahoilla tuetaan.

Olen sitä mieltä, että yhteiskunnan pitää tukea jotakin käsitystä hyvästä elämästä, yrittää rakentaa kaikille parempaa ympäristöä. Mutta jos kysytte mikä tuo käsitys tarkkaan ottaen on, niin on pakko vastata etten tiedä. Joskus tulevaisuudessa siihen olisi mielenkiintoista yrittää vastata - ja täydentää vastausta palautteen pohjalta.

Ei kommentteja: