torstaina, kesäkuuta 23, 2005

Poliittinen Juhannus?

Juhannus ei ole poliittinen juhla, enkä siitä otsikosta huolimatta sellaista halua tehdä. Tosin jussi nostaa pintaa ja kärjistää monia ilmiöitä, joiden hoitaminen on politiikkaa.

Ruuhkat. Ei varmaankaan ole tiesuunnittelun vika, jos ne paikoin eivät kestä sitä kuormitusta, joka tänään syntyy ihmisten suunnetassa massapsykoosin vallassa mökeille yms. juhannuksenviettopaikkoihin. Tiettyjen sumppujen purkaminen ja liikenneturvallisuuden kestäminen sitä vastoin ovat politiikalla ratkaistavissa olevia asioita. Onneksi kansallinen murheenkryyni Lahti-Heinola on jo työn alla.

Viina. 70 miljoonaa euroa (plus ulkomaan tuliaiset päälle) menee kurkuista alas seuraavan muutaman päivän aikana. Ei viinan juontia estää voi, mutta on eri asia toimiiko kansallinen alkoholimonopolimme riittävästi myymisen lisäksi ennaltaehkäisevän työn sektorilla.

Perheriidat. Vaikka jussi onkin leppoisa juhla niin aivan liian monella mökillä vedetään perheherneet nenään viinan voimalla ja selvitellään välejä. On politiikan asia miten perheiden tukeminen on hoidettu ja kuinka paljon purkamattomia ongelmia pöhnässä ratkotaan primitiivisn menetelmin.

Hukkuminen. Hukkuminen on kovin yksilöllinen juttu, mutta monesti syyt ovat sellaisia, että niihin olisi saatettu voida puuttua. En kuitenkaan yritä edes väittää, että kaikkiin umpiluukalloihin saataisiin faktoja taottua mitenkään. Yrittää pitäisi, enemmän.

Sukupuolitaudit. Juhannus on aktiivista sukupuoltenvälisen interaktion aikaa, toivottavasti moni muistaa myös turvallisuuden ja tilastopiikki sukupuolitautien klinikoilla ei tulisi ihan niin isoksi. Voisikohan varmuusvälineiden hintaan vaikuttaa jotenkin...

Hyvää Juhannusta joka tapauksessa. Olkaahan kunnolla ja juhlikaan kukin kykynne mukaan.

Ei kommentteja: