Nykyisin kuulun siihen kunnon kansalaisten joukkoon´, joka maksaa tv-lupansa. Ihan aina se ei näin ole ollut. Keskustelut tv-maksuista on suomalainen ikuisuusaihe.
On oikein, että meillä on valtion ylläpitämä yhtiö eli YLE, joka ainakin tiettyyn rajaan asti pitää kiinni monipuolisemmasta ja moniarvoisemmasta ohjelmatarjonnasta kuin kaupalliset kanavat. Lisäksi omalla tv-toiminnalla turvataan paremmin tiedotuksen toiminta mahdollisessa kriisitilanteessa ja niin edelleen.
Tv-lupamaksu sinällään on perua niiltä ajoilta, kun luolaihmisten asumuksiin antenneja kiinni ruuvailtiin. Tv oli luksustuote ja sen katsojat maksoivat siitä. Katselumaksustahan ei ole kysymys, sillä vaikka joku poikkeusyksilö ei tv:tä omistaisikaan hän ei voi välttyä altistumasta ainakin sen lyhythetkiselle katselulle.
Ylen toiminta pitäisi rahoittaa budjetista niin kuin muukin valtion toiminta. Lupamaksujen lisääminen veroihin ei aiheuttaisi edes huomattavaa korotusta, puhutaan jostain prosentinkymmenyksistä. Samalla eduskunta säätäisi lain, jossa todettaisiin YLE:n perusrahoituksen taso ja sen kehittyminen tulevaisuudessa.
Ei tarttis keskustellla lupamaksuista enää, veis valtio senkin huvin ;)
3 kommenttia:
Viestintävirasto mainostaa TV-lupamaksuja niin, että jos sinä et maksaa niin muut maksavat. Silti viimeisen 10 vuoden aikana luvan maksajien määrä on kasvanut ja hinnat nousseet puolella. Outoa...
Niinpä. Monilla luvuilla on aina tapana vain kasvaa järkee tai ei...
Tosin tällä menettelyllä teevee luvankin yhteydessä päästäisiin nauttimaan progressiosta.
Viestintäviraston mainonta on itseasiassa harhaanjohtavaa, sillä lauseen tulisi mennä: jos sinä et maksa, muut maksavat, jos sinä maksat, kaikki maksavat silti vuosi vuodelta enemmän, sinä mukaanluettuna. Ruodinkin tätä aikaisemmin omassa blogissani ja olen myös taipumassa veron kannalle maksun sijaan. Tämän ja monien muiden syiden takia.
Lähetä kommentti