lauantaina, huhtikuuta 23, 2005

Presidenttipelin sietämättömyys

Tässä on vähän vajaa vuosi aikaa tasavallan presidentinvaaleihin. Media pyörittää peliä jo täysillä, viimeksi eilen tuli maikkarin teettämä mielipidetutkimus ehdokkaiden kannatuksesta. Otsikointi oli näyttävää: Vanhanen ja Niinistö tasoissa! Halonen ei enää yhtä vahvoilla. Halonen sai vain 55% kannatuksen, joka siis riittäisi kirkkaasti voittoon ensimmäisellä kierroksella.

Se ei kuitenkaan ollut se sietämättömyys, josta ajattelin natkuttaa. Se on koko peli ja sen pelaaminen jo nyt ja tapa jolla sitä pelataan. Aika on liian aikaisin, jos eduskuntavaaleja, joilla on maan kannalta mucho enemmän vaikutusta, käytäisiin vuosi ennen vaaleja, niin kansa saattaisi reagoidakin. Vanhanen ja Niinistö on puolestaan puheissaan maalailleet presidenttiyttä, jota ei koskaan enää tule takaisin. (Nuo ajat Kekkosen ihanan ja niin edelleen).

Presidentin on pitänyt Suomessa alistua parlamentarismiin - ja hyvä niin. Jos porvarilliset ehdokkaamme muuta haikailevat tosissaan, niin toivottavasti tämä maa varjeltuu sellaiselta presidentiltä. Vanhat valtaoikeudet mielessä nykyisen perustuslain aikana - hu huh....

Ei kommentteja: