keskiviikkona, huhtikuuta 06, 2005

Johtajavalintoja

Nykyisessä yksilöllistyneessä ja edelleen yksilöllistyvässä puoluepolitiikassa puolueiden johtohahmoilla on suuri merkitys sille, miltä puolueet näyttävät ja "maistuvat". SDP:llä on siis kova paikka valitessaan uutta johtoaan näiden ehdokkaiden joukosta:

Puheenjohtajaksi:
Eero Heinäluoma - Iso Eero, kovat kannukset puoluesihteerinä ja aikaisemmin SAK:ssa hankkinut. Ei välttämättä tunneta suurena aatteellisena visioijana vaan erittäin osaavana taktikkona ja poliittisena pragmaatikkona. Kannatus vahvaa, mutta etumatka saattaa kaveta mitä lähemmäs puoluekokousta mennään.

Erkki Tuomioja - Ikiradikaali ulkoministeri, joka rohkeasti haastoi Lipposen kolme vuotta sitten. Päätti ilmeisesti vasta viime hetkellä mukaanlähdöstään. Aatteellisuus ja visionäärisyys tunnetaan, mutta heikkoudeksi saattaa muodostua juuri se ikiradikaalin kuva, mikä myös tuo kannatusta. Vahva haastaja Heinäluomalle.

Johannes Koskinen - Hämäläinen oikeusministerimme, jonka pätevyyttä omalla tontillaan ei voi epäillä. Suhteellisen näkymätön ja suurelle osalle suomalaisia tuntematon. Saattaa olla liian rauhallinen monen mielestä. Karismaa on, mutta se ei kaikin osin ole "johtajankarismaa" vaan sellaista mukavan seuramiehen fiilistä. Pedannee asemiaan vielä tuleville vuosille.

Tuula Haatainen - pitkän linjan helsinkiläinen politiikko ja opetusministeri. Ministerintontillaan saanut nauttia ei niin kiitollisesta julkisuudesta tehdessään kovia päätöksiä mm. opintoaikojen rajaamisesta. Yllättäjänä mukana puheenjohtajakisassa, saattaa tavoitella varapuheenjohtajanpaikkaa? Heikkoutena "tiukkiksen" maine.

Arja Alho - kansanedustaja, joka aikaisemmin ministerinä toimiessaan joutui osin syyttään median ja puolueväen hylkimäksi, mutta teki komean paluun eduskuntaan viime vaaleissa. Suhteellisen tuore väitöskirja politiikan ja median suhteesta on mielenkiintoinen. Teki palveluksen avaamalla puheenjohtajakeskustelua, mutta käyttänyt julkisuutta omaan terapiaansa. Ei omaa minkäänlaisia mahdollisuuksia tulla valituksi.

Puoluesihteeriksi:
Kisassa on pyöritetty monia nimiä, mutta virallisia ilmoituksia mukaanlähdöstä on kovin vähän, käytännössä alla olevan listan ensiksi mainittu, lisää nimiä tulee varmaan vielä mukaan, arvioidaan heitä sitten.

Säde Tahvanainen - puolueen varapuheenjohtaja at the moment. Laski jo ajoissa sen varaan, että puheenjohtajaksi valitaan mies ja naispuoluesihteerillä on kovaa kysyntää. Ei ole pystynyt käyttämään varapuheenjohtajuuttaan kovin näkyvästi, mutta tunnetaan kovana tekemään töitä. Riittävätkö kannukset organisatorisella puolella?

Maarit Feldt-Ranta - erittäin kovaa nousua avustajapuolella tehnyt ruotsinkielisten demareidemme puheenjohtaja. Nyt hallitusryhmän ykkösavustaja eli pääpiru. Tuntematon myös suurelle osalle SDP:n kenttäväkeä saati suomalaisille. Pätevä, mutta taidoista järjestöpuolella kovin vähän tunnettua näyttöä.

Mia-Petra Kumpula - ensimmäisen kauden kansanedustaja, pitkä historia nuorisoliitosta ja menestystä myös eurovaaleissa (jäi 99 ensimmäiseksi varaksi). Nostetta ja kykyä riittää, mutta usko kenttäväellä saattaa loppua kesken. Toiminut myös Lipposen avustajana, omannee vahvat tukijajoukot myös puoluesihteeriksi. Vähän villi kortti tässä kisassa.

Ei kommentteja: