keskiviikkona, huhtikuuta 20, 2005

Maakuntahallintoa

Kepulaiset rakastavat ajatusta maakuntahallinnon vahvistamisesta. Siis sitä, että nyt olemassaolevaa maakuntarakennetta lähdettäisiin kehittämään ja vahvistamaan sekä sen valtaoikeuksia että poliittista päätöksentekoa. Se merkitsisi vaaleilla valittavia luottamushenkilöitä maakuntatasolle ja tuon tason uusia oikeuksia päättää alueensa kehittämiseen liittyvistä asioista.

En voi lakata ihmettelemästä sitä intoa, mikä heilläon kehittää uusia hallinnon tasoja. On totta, että kuntarakenteemme kaipaa uudistamista. Mutta yhtä totta on se, että ongelmat eivät ratkea ottamalla askel taaksepäin - ikäänkuin vanhaan läänijärjestelmään, vain vähän isompaan. Uudet hallinnotasot eivät helpota ongelmia, jos samalla ei pureta vanhoja.

Todelliset ratkaisut löytyvät kuntarakenteen uudistamisesta, kuntien määrän vähentämisestä ja kunnallisdemokratian vahvistamisesta. Kuntien koko tulee väistämättä Suomessa kasvamaan. Silloin tarvitaan lisää demokraattisia mahdollisuuksia mahdollisimman alas, lähelle ihmisiä. Maakuntataso on abstrakti, epämääräinen käsite. Kuinkahan moni helsinkiläinen tuntee jotain yhteenkuuluvuutta Uudemaan maakunnan kanssa? EVVK?

Ei kommentteja: