tiistaina, huhtikuuta 19, 2005

Ryhmäkannetta

Pukkaa, ei pukkaa ja pukkaa taas. Suomessa on ryhmäkannelainsäädäntöä yritetty saada aikaan jo vuosia. Asia on kaatunut milloin mihinkin intohimoihin, edellisessä hallituksessa kokoomuksen yrityslähtöiseen vastustukseen.

Jonkinalainen, ei kuitenkaan Ameriikoista kopioitu, ryhmäkanne olisi syytä saada aikaiseksi. On järjetöntä, että jos suurta joukkoa kuluttajia on kolhinut saman yrityksen sama virhe, pitää heidän kaikkien käydä erikseen oikeutta yritystä vastaan saadakseen korvauksia. Tai sitten jonkun rohkea pitää käydä erikseen oikeutta, jotta määrättäisiin yleinen korvaus kaikille vahingoista kärsineille.

Olisi hyväksi, jos eri kuluttajien kärsimätä vahingot voitaisiin summata yhteen juttuun ja ajaa sitä sitten könttänä oikeudessa. Yritykset pelkäävät tätä suurten vahingonkorvausten pelossa. Luulisi heidän enemmän pelkäävän yrityksensä tekevän tällaisia virheitä ja yrittävän minimoida riskit niihin.

Tällä ryhmäkanteen yrityskierroksella hommaa hidastuttaa Keski-Suomen supermiehen, tuon Pekkarisen Maurin, nostama suuri vastustus. Onko Maurikin yritysmaailman asialla? Ehkä, mutta pikkulinnut kertovat hänellä kyseen olevan henkilökohtaisesta motiivista. Veti herneet sen verran syvälle nekkuliin, kun demarit kaatoivat hänen te-keskusten uudistus(luetaan romuttamis) hankkeensa, että nyt on perskohtainen pakko kaataa jokin demareiden ajama asia. Ja uhrina näyttäisi siis olevan ryhmäkannelainsäädäntö. Politiikkaa ei-niin-kovin-kauneimmillaan.

Ei kommentteja: