torstaina, kesäkuuta 08, 2006

Äärioikeiston vaara

Päivän uutiset kertovat, että äärioikeiston kannatus on nuorten keskuudessa nousussa Ruotsissa. Kysymyksessä on jo Tanskasta ja Norjasta tuttu ilmiö, muukalaisvastaisuus -ja vihamielisyys keräävät kannatusta, ja ainakin oikeistopopulistit voittavat näillä teemoilla vaaleja.

Ilmiö olisi syytä Suomessakin ottaa vakavasti, ennen kuin se kaatuu käsiin. Tällä hetkellä näyttää, että syytä huoleen ei ole. Mutta niin ruotsalaisetkin vielä vuosi kaksi sitten uskoivat. On syytä toimia, ennen kuin pitää reagoida.

Suomessa olisi varmasti tilaa melko radikaalillekin oikeistopopulistiselle puolueelle, jos sellaista vedettäisiin kasaan riittävällä suunnittelulla ja karismaattisen johtajan voimin. Timo Soinista ei siihen ole, mutta ei ole sanottua, etteikö tällainen johtaja ja liike voi ilmaantua.

Valitettavasti tällä hetkellä näyttää siltä, että asiassa vallitsee vaikenemisen kulttuuri. Vaikeista asioista maahanmuuttoon ja pakolaisuuteen liittyen ei haluta puhua. Eikä niitä yritetä edes piilossa hoitaa kuntoon, vaan pistetään sormet ristiin ja toivotaan parasta. Toivotaan, että Suomessa tilanne ei pahene. Kyllä se pahenee, jos mitään ei tehdä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Osittain tässä on vaarana myös osoittelu. Kun aletaan osoitella ja sanoa joitakin ilmiöitä "äärioikeistolaisiksi" niin nämä uskovat ja menevät sinne, vaikka kyseessä sinällään saattaisi olla tietämättömyys, ajattelemattomuus tai nuoruuden kokemattomuus.
Muutamankin ihmisen olen osoittelematta "hakenut pois" tieltä, joka saattaisi olla reitti oikeaan äärioikeistoon.

Samoin leimaamalla kaikki kansallismieliset äärioikeistoksi tehdään itseasiassa nahkatukkien propagandaa, ja siirretään ihmisiä marginaaliin.