keskiviikkona, lokakuuta 08, 2008

Lääkäripula

Jutta ja Matti, eli siis puheenjohtaja Urpilainen ja pääministeri Vanhanen kinasivat eilen terveydenhuollon määrärahoista ja riittävistä resursseista. Hyvä - ja tärkeä - aihe. Samassa yhteydessä pulpahti taas kerran esiin täyttämättömät lääkärinvirat terveyskeskuksissa ja lääkäripula.

Siinäkin on toki kyseessä raha, mutta paljon muutkin asiat. Tarinan sankari - tai konna, riippuu näkökulmasta - on lääkäriliitto, joka takasi jäsentensä edunvalvonnan ajamalla lääkäreiden koulutuksen aloituspaikat minimiin ja takaamalla sen, että palkkapottia on jakamassa vähemmän lääkäreita ja liksoja päästään kiristämään liian pienellä lääkärimäärällä.

Kuntavaalien yhteydessä voidaan toki keskustella myös lääkäripulan ratkaisusta, mutta keinot taitavat löytyä ylikunnalliselta tasolta: lääkärikoulutuksen raju lisääminen, sanotaan nyt vaikka kaksinkertaistaminen, valmistumisen jälkeinen velvoite työskennellä x määrä vuosia terveyskeskuksissa, yksityispraktiikkatyön rajoittaminen terveyskeskus ja sairaalatyön yhteydessä, hallinnosten virkojen siirtäminen hallinnon ammattilaisten haltuun sekä sairaaloissa että terveyskeskuksissa....

Lääkäripula on ratkaistavissa oleva asia, kunhan joku vain tarttuu siihen tosissaan. Keinotkin ovat olemassa, mikä ei aina tämänkaltaisissa ongelmissa ole itsestäänselvää.

2 kommenttia:

Petri Mustakallio kirjoitti...

Ongelma on tiedossa, ratkaisumallit sen sijaan eivät ole yksinkertaisia.

Lääkärikoulutuksen lisääminen? Suomessa on jo nyt kansainvälisessä vertailussa erittäin paljon lääkäreitä suhteessa asukasmäärään. Yksi syy "lääkäripulaan" lienee se, että lääkärit ovat yksi harvoja ammattiryhmiä jolla on suuri valta säädellä oman työnsä tarjontaa. Kun vielä valtaosa lääkäreistä kuuluu palkansaajaväestön kovimmin verotettuun porukkaan, voisi ajatella että aika iso osa lääkäreistä vaihtaa mielellään osan työtunneistaan vapaa-aikaan.

Toinen "lääkäripulaa" aiheuttava tekijä nimenomaan erikoissairaanhoidon puolella saattaa olla lääkärien työllistäminen töillä, jotka eivät vaadi lääkärin koulutusta ts. erilaisilla hallinnollisilla hommilla. Tähänhän on ymmärtääkseni Nenonen HUS:issa yrittänyt saada aikaan tolkkua ja on saanut aikaan suoranaisen kapinan. Lisäksi lääkärien työajasta kuluu melkoinen osa rutiininomaisten lausuntojen kirjoitteluun milloin mihinkin "tarpeeseen". Tarvitaanko todella lääkäriä kirjoittamaan flunssaiselle ihmiselle paperia että hän on kipeä ja hänen ei kannattaisi olla pariin päivään työpaikalla?

Petteri Oksa kirjoitti...

Mutta ratkaisumalleja on. Tarvii vaan ruveta tekemään. Tuo hallinnollisten tehtävien karsiminen oli mullakin tuolla listassa.

Sehän on ihan kerpeleen paradoksaalista. Ensin kouluttaudutaan lääketieteen ammattilaiseksi ja sitten päädytään hallinnon tehtäviin sillä koulutuksella. Ei siinä mitään järkeä ole.