tiistaina, tammikuuta 15, 2008

Tahtotila vastaan raha

Oletko joskus kuullut lauseen: "Meillä on vahva tahtotila pysäyttää/hidastaa asuntojen hintojen kehitys Helsingissä. Jatkossa tulemme myös voimakkaasti panostamaan asuntotuotantoon, jotta tarjonta jarruttaa hintaoja..." Lauseesta esiintyy myös lukuisia variantteja joita kuitenkin yhdistää poliittinen tahtotila yhdistyneenä lupaukseen tehdä asuntotilanteelle jotain - siis positiivista.

Jos nyt otetaan lähtökohdaksi se, että tahtotila on aito eli että poliitikot eivät tässä(kään) asiassa valehtele suita ja silmiä täyteen, niin sitten muut asiat ovat nousseet esiin vastustamaan tahtotilaa. Toteutunut reaalikehitys ei kuitenkaan ole ollut ihan tahtotilan suuntainen.

Tässäpä tahtotilalle koetinkiveä: HS kertoo, että kaupungin vuokratonttien vuokria korotetaan reippaasti.

Nih, ja mitäs sitten? Tokihan kaupungilla on 50 vuoden vuokra-ajan jälkeen korottaa vuokria nykytasolleen. Pitäähän tontista saada sellainen raha, mikä siitä on saatavissa. Kai jokaiselle puusilmälle on selvää, ettei kaupunki mikään hyväntekeväisyyslaitos ole. Ja vaikka se nykyasukkia ei yhtään lämmitäkkään, niin seuraavan 50 vuoden päästä vuokrat ovat taas jäljessä markkinatasoa.

No sitä sitten. Kaupungien tonttien vuokrat ovat instrumentti vaikuttaa asuntojen hintatasoon ja sitä kautta myös muiden asuntojen hintatasoon. Jos tietyssä osassa - kaupungissa on aika paljon kaupungin omistamaa maata - asuntoja tontin vuokra jarruttaa hintojen nousua, ei se voi olla vaikuttamatta kehitykseen muutoinkin. Poliitikoilla onkin nyt tahtotilan näyttämisen paikka ottaessaan virkamiesten esityksen käsittelyynsä.

Ei kommentteja: