torstaina, toukokuuta 19, 2005

Kruunuvuorenranta

Kruunuvuorenranta on tuleva uusi kaupuginosa, tai kaupunginosan osa Laajasalossa. Se käsittää poistuvan öljysataman alueen plus ympäristön. Alueelle on tarkoitus nousta 10 000 uuden asukkaan alue.

Aluen suunnitteluohje on tänään käsittelyssä kaupunkisuunnittelulautakunnassa. Laajasalolaisten ilmeinen enemmistö vastustaa näin isoa rakentamista alueelle perustellen mielipidetään mm. viheralueiden menetyksellä. Tämä ei tietenkään ole mikään yllätys, sillä kaikkea uutta rakentamista vastustetaan - kysymyksessä on yleensä hyvin pitkälle muutoksen pelko.

Tällä hetkellä minusta näyttää kyllä siltä, että alueelle jää riittävästi virkistysaluetta rakentamisen jälkeenkin. En näe asiaa kovinkaan ongelmallisena. Uuden alueen aiheuttamat liikennejärjestelyt sitä vastoin ovat vähän kimurantimpia.

Niiden hoitamiseksi on periaatteessa kaksi perusvaihtoa tulevaisuudessa. Metrotunneli tai raitiolinja. Metro on kalliutensa vuoksi toteuttamiskelvoton ennen kuin Santahaminan siirtämisestä asumiskäyttöön on päätetty. Raitiolinja puolestaan vaatisi lujaa siltarakentamista, joka muuttaisi dramaattisesti merinäkymiä Helsingissä. Siksi metroa pidetään tällä hetkellä suositeltavampana. Niin kauan kuin se ei toteudu alueelle esitetään vesibussiliikennettä keskustaan (kuulostaa idylliseltä). Plus tietysti lisää liityntäliikennettä Herttoniemeen.

Laajasalon palvelut voivat myös ratkaisevasti parantua tai ainakin tulla turvattua, kun nykyiseen asukasmäärään (15 600) lisätää tuo mainittu 10 000. Uusi väestöpohja tuo lisää ostovoimaa ja palvelutarvetta, mikä tulee palvelemaan myös nykyisiä asukkaita. Erittäin mielenkiintoinen rakennushanke kaiken kaikkiaan.

Ei kommentteja: