maanantaina, elokuuta 30, 2010

Energiaverotus haisee

Kai tämäkin pitää sanoa ääneen. Vihreä verouudistus ja energiaverotus haisee, siis niinkus sucks.

En minä halua, että sähkölaskuni nousee parikymmentä euroa kuukaudessa siksi, että kulutusta pitäisi hillitä ja siksi, että sitä sähköä ja lämpöä tuotetaan väärin. En ymmärrä miksi minua pitää rangaista siitä, että elän sähköintensiivisessä yhteiskunnassa ja haluan lämmittää tupaani talvellakin.

Ihan ensin pitäisi päättää, että minkälaista energiantuotantoa halutaan suosia. Jos painopiste on päästöjen vähentämisessä, niin sitten laittamaan lisää ydinmyllyjä pystyyn ja äkkiä. Jos painopiste on uusiutuvissa, niin sitten jätteenpoltot, risunkeräämiset ja kompostit kuntoon ja ripeästi. Siihen sitten päälle rangaistusverot ennen kaikkea hiilelle ja sitten öljylle ja turpeelle.

Ja rangaistusverot sinne teollisuudelle, joka sen sähkön tuottaa. Se tehoaa, ei kuluttajien rankaiseminen. En minä voi vaikuttaa siihen, että miten sähköyhtiöni energiansa tuottaa. Ja ei, en todellakaan mene mihinkään norppa/tuuli/menninkäissähkö vedätykseen.

Minusta energiapolitiikan lähtökohta pitäisi olla edullisen sähkön ja lämmön tuottaminen kuluttajille mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Ja tuottamismuotoja pitää ohjata tuottajien, ei kuluttajien kautta. Energiansäästö on enimmäkseen haihattelua muualla kuin paremmissa rakentamis- ja teknisissä ratkaisuissa.

Jaa, tässä ei vissiin ollu kaikki uudistukset. Mutta ei ne loput loppukäyttäjien rankaisutkaan kauhean kannatettavia ole.

Ei kommentteja: