lauantaina, helmikuuta 14, 2009

Varttisadan tauti

Kokoomus taitaa nyt olla virallisestikin ottaen sairastanut varttisadan tautiin. Siis tautiin, joka alkaa vaivata puolueita ja etenkin puoluejohtajia, kun kannatus ylittää 25%. Kataisen maanpetturihallituspuheet oppositiosta, opetusministerin katkerien ihmisten puolueet ja sen yhden blondin riisuuntumiset. Oireita alkaa olemaan aika paljon. Tunnettuja varttisadan sairastaneita on lähihistoriasta ainakin Esko A ja Paavo L. Kummankin kohdalla sopii lisäksi epäillä, että onkohan tauti edes mennyt kokonaan ohi.

Valitettavasti kokoomuksen kannatus ei tästä ainakaan välittömään syöksyyn lähde. Historian todisteet ovat vähän ristiriitaisia. Toiset puoluejohtajat ovat päätyneet inhotuiksi ja toiset enimmäkseen rakastetuiksi (Lipponen). Puolueille on sairastumisen jälkeen käynyt kuitenkin huonosti (so long, maalaisliitto, parane pian SDP).

Kokoomuksen kannatus siis kasvanee vielä hetken, edessä on yksi eurovaalivoitto, yksi eduskuntavaalien torjuntavoitto ja kannatuksen mureneminen sen jälkeen. Paitsi jos tautiiin tietysti keksitään lääke. Oleellisen lääke olisi ymmärtää sairastuneensa, mutta tästä ei valtakunnan onneksi mitään oireita ole ilmaantunut.

Varttisadan tauti on tauti, joka tarttuu poliittisesta kannatuksesta ja johtaa puolueen kannatuksen romahdukseen.

Ei kommentteja: