tiistaina, joulukuuta 02, 2008

perushyödyke ja/tai luksusta

Keskustelin tänään mielenkiintoisia ja älykkäitä energiapolitiikasta. Virkistävää.

Suomen ilmastostrategia olettaa sähkön - ja energian - kulutuksen lähtevän laskuun. Sehän on kohteliaasti sanottuna mielenkiintoinen oletus ja väite. Kumma juttu miten tämä sähköintensiivinen yhteiskuntammealkaa yhtäkkiä kuluttaa vähemmän sähköä, kun hallitus leikkii kaksivuotiasta ja huutaa "tahtoo,tahtoo!".

Sähkö on hyvinvointitekijä, perushyödyke. Kaukana ei ole tosin se aika, kun se oli luksusta. Mutta nykyisessä tilanteessa siitä pitäisi taas tehdä luksusta, jotta sen kulutus pienenisi. Suomeksi siis sen hinnan ja/tai saatavuuden pitäisi olla tolkuton.

Sähkönkulutus ei tule pienenemään - sen olettaminen on haihattelua. Pitää keskittyä siihen, miten tätä perushyödykettä tuotetaan mahdollisimman tehokkaasti ja kestävästi.

3 kommenttia:

Ville Kopra kirjoitti...

Kyllä, mutta....

Täydellistä tapaa tuottaa sähköä ei ole, ja sikäli en pidä laisinkaan turhanpäiväisenä yritystä nostaa energiatehokkuutta Suomessa rajusti. Yhteiskuntaamme ei suunniteltu energiatehokkuuden näkökulmasta; nyt on muutoksen aika.

Petteri Oksa kirjoitti...

Tottakai energia pitää sekä tuottaa, että käyttää mahdollisimman tehokkaasti. Muu on tietysti älytöntä?

Mutta en jaksa uskoa edes siihen, että energiatehokkuutta nostamalla voidaan välttyä energiankulutuksen kasvulta.

Petri Mustakallio kirjoitti...

Just näin. Itse asiassa Petterihän käytännössä sanoi tuossa postauksensa viimeisessä virkkeessä saman minkä Koobrakin kommentissaan.