Huhuu, virkamiesruotsi on vaikeaa monelle. Tämäpä uutinen kaikille korkeakouluissa opiskelleille. Kaikki ovat ainakin kuulleet ja todennäköisesti tavanneet opiskelijakollegoita, joiden tutkinto on kiinni tuosta virkamiesruotsin vaatimuksesta. Todennäköisesti monet (kaikki?) ovat noita hukkaan heitettyjä oppintunteja.
Mitä virkamiesruotsin suorittaminen sitten tarkoittaa? Se tarkoittaa hikoilua, turhaa tunneilla istumista ja kokeesta stressaamista. Ja meidän systeemissä sitten on kätevä todistus, että juu kyllähän minä ruotsia puhun. Allekirjoittanutkin on tutkintonsa suorittanut, hyvin tiedoin, mutta se että antaisin palvelua, jossain tehtävässä ruotsiksi onkin ihan kokonaan toinen juttu.
Virkamiesruotsin vaatimuksen voisi lopettaa kokonaan. Se ei takaa ihmisten kielitaidosta yhtään mitään. Rahaa tuon koulutuksen pyörittämiseen heitetään aika paljon.
2 kommenttia:
Vastakkainen mielipide: ruotsin opetus olisi palautettava suomalaisissa kouluissa kunniaan. Oli virhe tehdä koe vapaaehtoiseksi yo-kirjoituksissa, nyt sitten nähdään miten siinäkin kävi.
Suomi on kaksikielinen maa ja se on ehdottomasti tämän maan rikkaus. Ruotsin kieli on osa suomalaisuutta; eihän suomenruotsiakaan puhuta muualla kuin täällä.
Niin kai sitten, jos niin haluaa. Toki ruotsinkieliset voivat kommunikoida minulle ruotsiksi, yhtä suurella oikeudella vastaan heille omalla äidinkielelläni.
Pohjoismaisessa yhteistyössä taas ehdottomasti käytän englantia. Se nyt vaan ei käy, että muut puhuvat äidinkieltään ja me vierasta kieltä (ainakin yleensä suurin osa paikallaolijoista).
Lähetä kommentti