SDP:n eduskuntaryhmän pitäisi tänään julkistaa vaihtoehtoiset budjettilinjauksensa. Sopii toivoa, että saadaan ensimmäinen hyvä oppositiopolitiikan avaus. Hyvää saa aina toivoa. Vähän pelottaa se, että puhutaan vaihtoehtoisista budjettilinjauksista, eikä esimerkiksi varjobudjetista.
Demareilla, niin eduskuntaryhmällä kuin puoluekoneistolla pitäisi olla aivan riittävästi muotoilla todellinen vaihtoehtobudjetti - vaaleanpunainen kirja kilpailemaan keltaisen kanssa. On laiskuuden ja saamattoman politiikan osoitusta, jos vaihtoehtomme kutistuu vain hieman eri painotuksilla menevien linjausten esittelyyn. Mutta tästähän me olemme tänään vielä viisaampia, toivottavasti myös hyvällä mielellä.
Valmistelu ei onneksi tapahdu niissä eduskuntaryhmän kokouksissa, joissa budjettilinjauksia aikanaan aletaan miettiä. Silloin esitellään melkoinen Toiveiden Tynnyri, esitellään kaikki ne kohteet joihin olisi kiva ja tärkeä saada lisää rahaa. Enkä usko minkään eduskuntaryhmän yleisen kokouksen siinä vaiheessa olevan yhtään sen parempi - tuskin kokoomuksenkaan ryhmä keskittyy esittelemään vain leikkauksia...
Hyvää toivoen, niin esitykseltä kuin sen muodoltakin.
11 kommenttia:
Älä nyt tyrmää ennen kuin sitä olet edes nähnyt. Ymmärrän hyvin ettei kokonaista varjobudjettia ole vielä tehty, sillä se on niin iso proggis, mutta ehkä ensi vuonna. Huom. ymmärrään varjobudjetin momentti momentilta rakennetuksi vaihtoehdoksi, ja se vaatii paljon resursseja tehdä)
Samaa mieltä anonyymin kanssa. tässä on kuitenkin oikean suuntaisesta toiminnasta kyse. Kyseessä on kokonaisuus ja vaihtoehto eikä vain puhdas rahan vaatiminen eri suuntiin.
Vaihtoehdon saaminen läpi ihmisten mieliin on se toinen haaste.
En tyrmää, en. Pelkonani on ettei hommaa ole tehty kunnolla. Ja resursseista se ei voi jäädä kiinni, jos kaikkia kykyjä ja ihmisiä joita on käytettävissä pistetään tekemään töitä...
Ja toki suuntaviivoilla ja linjauksillakin saadaan jotain aikaan, jos ne on oikein viritetty. Niidenkin pitäisi kuitenkin muodostaa kunnon kokonaisuus.
En tiedä miksi mutta minulla tuli mieleen Espoon sd.valtuustoryhmän puheenjohtaja Susanna Rahkosen alku blogituksestaan koskien kaupungin talousarvioneuvotteluja:
"Rahan jakaminen on kivaa. Varsinkin kun saa jakaa muiden rahoja"
Odotan myös innolla varjobudjettia. Ja toivon että siinä on mukana sekä meno- että tulopuoli.
En ihan ymmärrä Petterin kantaa resursseista: niistähän se nimenomaan on kiinni, ettei "kokonaista" varjobudjettia saada kasaan. Ek-ryhmän ja puoluetston resurssit ovat hyvin rajalliset ja hyvin kuormitetut, muut valmistelevat asioita omien töidensä ohella. Virkakoneisto valmistelee hallitukselle, ja se on iso miinus demareille tällä hetkellä.
Palkalliset resurssit ovat toki oma lukunsa, mutta erilaisia niin ay-liikkeen, yritystenkin -ja myös sd. virkamiehiä on kuitenkin läjäpäin. Ja yllättävän moni on valmis tekemään vapaaehtoistyötä ja yllättävän moni pystyy käyttämään myös työaikaansa ainakin jonkin verran.
Väitän että se on organisointikysymys, miten porukka saadaan tekemään. Onnistui se viime oppositiokaudellakin...
Ai niin, eikä puolueen papereita muutenkan tarvitsisi varsinaisena virkamiestyönä tehdä. Edes silloin kun ollaan hallituksessa
Tuolla samalla logiikalla meillä olisi pitänyt olla aikamoinen koneisto kaduilla myöskin viime eduskuntavaalien alla - kun olimme vielä jopa hallituksessa. Hiljaista silloinkin kuitenkin oli. Väitän, että esim. ay-toimitsijoista suurin osa nukkui tyytyväisenä ohi vaalien, toivottavasti muisti edes äänestää.
Monelle (etenkin ei-enää-niin-nuorelle) periaatteessa puolueen mandaatillakin istuvalle toimihenkilölle puolueen hyväksi tehty vapaaehtoistyö jää kyllä hyvin vähäiseksi.
Jos kälyisen demarin jako vaalityönä on liian paljon vaadittu, niin vaihtoehtobudjetin värkkäämiseen osallistuminen on varmasti liikaa pyydetty.
Tästä on tietysti paljon poikkeuksia.
Nimenomaan. OLISI pitänyt - ja oli organisointikysymys - moni niistä ay-toimitsijoistakin nukkui vaalitöiden ohi, koska kukaan ei organisoinut asiaa kuntoon.
Sitäpaitsi suuri joukko demareista on sellaisia, että vääntävät mieluummin vaikka koko viikonlopun papereita, kuin jakavat kaksi tuntia fläpäreitä... Älä väitä ettet ole huomannut ;)
Olen samaa mieltä siitä, että resursseja on, mutta ovat pirun hajallaan. Voihan olla, ettei organisointiin löydy resursseja, kun ollaan niin pirun kiireisiä ;)
Vähän olen pettynytkin. Olisin odottanut, että "varjobudjetti",budjettilinjaukset tai mitä ne nyt ovatkaan löytyvät nettisivuilta. Pelkkä tiedote kun ei riitä. Dokumenttiin pitää voida palata aina halutessaan.
Peten toistamaa arvostelua SDP:stä jakopuolueena en edelleenkään ymmärrä. Kyllä siitä on politiikassa paljolti kysymys, kuinka niitä yhteisiä varoja käytetään. Mielluummin 600 miljoonaa kuntapakettiin kuin ruoan arvolisänveron alennukseen tyyliin. Oikeassa hän on kuitenkin siinä, että tolkku pitää olla ja satsaukset pitää olla suhteessa tuloihin. Ja linja pitää löytyä.
No minusta tuo tuo varjobudjetti on peruslinjauksiltaan kohtuullinen. Siinä on selkeitä painopisteitä eikä lisäeurojen roiskimista kaikkialle. Esitinkö sellaista arvostelua että Sdp olisi jakopuolue? Eihän Sdp ole vuosikausiin jakopuolue sanan perinteisessä merkityksessä ollut ja toivottavasti ei oppositiossa sellaiseksi ryhdykään (vaalikampanjat nyt ovat asia erikseen). Minusta tuo lainaamani lausahdus oli vain hauska.
Vielä kun päätettäisiin halutaanko vahvistaa kuntien taloudellista itsenäisyyttä vai lisätä valtion rahavirtoja kuntiin. Minusta ne ovat jossain määrin ristiriitaisia linjauksia. Sitten kiinnostaisi tietää haluaako eduskuntaryhmä poistaa peruspäivärahan/työmarkkinatuen ja ansiopäivärahan välisen kytkennän kun esittävät korotuksia vain työmarkkinatukeen. Se olisi aika raju linjaus.
Mutta kuten sanoin, minusta Sdp:n vaihtoehto on ihan ookoo. Ja se on muuten minulta paljon kehuttu ;-)
Lähetä kommentti