torstaina, lokakuuta 18, 2007

Kun paras ei ole tarpeeksi (TEHY vol 2.)

Jossain vaiheessa ajattelin jo jättää Tehyn työtaistelun rauhaan ja odotella mitä mielenkiintoista siitä seuraa. Mutta koska aiemman jyrkän arvioni johtopäätöstä on pakko muuttaa niin katsotaan nyt.

Ensin muutama asiaa liippaava fakta: Tehy siis hylkäsi historiansa parhaan neuvottelutuloksen - paras ei ollut heille tarpeeksi. Hoitajien palkat ovat saman verran OECD:n keskiarvojen alapuolella kuin suomalaisten palkat ylipäätään - käytettyä kv. suurempaa palkkakuoppa ei ole olemassa (palkkakuoppa toki). Stakesin mukaan hieman yli 90% terveydenhoitoalan koulutuksen saaneista on koulutustaan vastaavissa töissä - pako alalta ei siis ainakaan vielä ole totta. Hoitajien muutto Suomesta ja Suomeen on tällä hetkellä lähes tasapainossa - pakoa ulkomaille ei ainakaan juuri nyt tapahdu. Kunnalliselle terveydenhuoltoalalle on tullu viime vuosina lisää työntekijöitä samaan aikaan, kun kuntasektorin kokonaistyöntekijämäärä on kasvanut.

Aiemmin arvioin, että Tehyn lakko ei tule onnistumaan. Nyt arviota on pakko tarkistaa siten, että heidän työtaistelutoimensa tulee onnistumaan osittain. Siksi, että:
- Valittu työtaistelukeino, joukkoirtisanoutuminen, on äärimmäisen tehokas
- Tehy on luopunut kaikista vastuullisen työmarkkinapolitiikan tekemisen aiheuttamista rajoituksista toiminnalleen
- Järjestö on pokeritermein pistänyt All-In

Tehy tulee saamaan ehkä n. 15-19% korotukset. Siksi, että:
- Pakko kummankin osapuolen on liikkua tavoitteissaan, muutenhan ei neuvotella ollenkaan, vaan kiristetään "otetaan yhteiskunta panttivangiksi"
- Nykyisestä tilanteesta ei ole muuta ulospääsyä kuin maksaa Tehylle paremmat sopimusehdot (hieman epäselvää on se, että kenelle ne korotukset tulevat, koska pelkästään tehyn jäsenille niitä ei voida ohjata, kohdentamisista tulee vielä iso itku ja poru Tehyn jäsenistössäkin - kaikki eivät niitä tule saamaan)

Mitään ei tule tapahtumaan vielä muutamaan viikkoon toki, mennään hyvin lähelle irtisanoutumispäivämäärää ennen kuin neuvotteluissa liikahdetaan. Nythän on kysymyksessä tilanne, jossa Tehy pelaa "Chickeniä" työnantajatahon kanssa. Toistaiseksi autot ovat vielä kovin kaukana toisistaan. Vasta viime hetkellä nähdään kumman kantti pettää ja tekee väistöliikkeen. Valitettavasti on mahdollista sellainenkin tilanne, että kummankaan kantti ei petä ja rysähdetään, silloin seuraukset ovat vakavat sekä Tehylle, että yhteiskunnalle.

Tehy ei kuitenkaan pidämmälle tähtäimellä tule voittamaan mitään, koska:
- Liiton toiminta on ärsyttänyt muut alan liiton melkoiselle vihnutusasteelle. Häirikköjä ei kovin paljoa rakasteta, vaikka heidän toimintasa on näyttävää
- Siksi seuraavalla sopimuskierroksella voi olla vaikeaa saada uusia kohdennuksia hoitajille, jotka muutoin olisi sinne 2,5 vuoden päästä taas suunnattu - ja saatu se kuuluisa 500 eur/kk toteutettua n. vaalikauden kuluessa
- Tehy väittää, että hyväksytyn kuntasopimuksen taso johtuu heidän toimistaan. Tämä on silkka vale, sillä korkea taso johtuu siitä, että muutkin alan järjestöt olivat liikkeellä asenteella "hyvä tulos tai taisteluun". Mikä on poikkeuksellista, sillä vanhan vitsin mukaan (ajalta ennen JHL:ää), maailmassa oli kaksi liittoa jotka eivät koskaan mene lakkoon: kunta-alan ammattiliitto ja Neuvostoliitto.
- Ei ole kovin vakavasti otettavaa olla liikkeellä siten, että lakkoon mennään anyway
- Kaikesta vastuusta irtisanoutuminen. Onhan se tietysti juridisesti niin, että ei ammattijärjestöllä ole mitään vastuuta potilasturvallisuudesta, mutta moraalinen ja eettinen vastuu kyllä.

Meni vähän pitkäksi, mutta tässäkään ei ole vielä kaikki. Päivitetään tilannetta jossain vaiheessa, jos ja kun tarvetta ilmenee.

6 kommenttia:

Petri Mustakallio kirjoitti...

Minäkin olen aikonut olla tätä enää kommentoimatta, mutta en vain pysty kun on kyse niin äärimmäisen mielenkiintoisesta ja tunteita herättävästä asiasta.

Heitänpä oman veikkaukseni. Kuukauden ajan puheet vielä kovenevat puolin ja toisin. Sekä Tehy että KT maalailevat kuvia mitä kauheuksia seuraa ja se on toisen osapuolen syy. Sitten about viimeisenä yönä ennen työtaistelua saadaan sovittua hoitajille 5-8 vuoden palkkaohjelma jonka tavoitteeksi asetetaan kuta kuinkin Tehyn vaatiman palkkatason saavuttaminen.

Kukaan muu kuin potilaat eivät tule olemaan ratkaisuun tyytyväisiä. Tehy saa käyttää tulevan vuoden ajan kaikki resurssinsa oman kenttäväkensä rauhoittelemiseen ja kunnat valittelevat rahapulaansa yhä äänekkäämmin.

Mutta kiistan seuraukset eivät ole pelkästään rahallisia vaan myös työmarkkianpoliittisia. Hajoaako kunnallinen sopimusjärjestelmä? Käsittääkseni nykyiseen malliin ei palkansaajapuolella olla tyytyväisiä muualla kuin Kunta-alan unionissa. Jos Tehy onnistuu irrotautumaan pääsopimuksesta seuraavat ainakin akavalaiset vuorenvarmasi perässä. Pitkin hampain Jukon liitot menivät nytkin sopimukseen mukaan.

Oma veikkaukseni on että sopimusjärjestelmän rakenne säilyy ja Tehy saadaan vedettyä siihen takaisin, mutta sen sisältö tulee kokemaan suuria muutoksia. Ammattialakohtaista joustavuutta tultanee lisäämään.

Petteri Oksa kirjoitti...

Aika oikeille jäljille toi sun veikkaus varmaan menee. Tällä työtaistelulla käytännössä omien sopimusoikeuksien saaminen ei Tehylle voi onnistua.

Mutta se tehyn sisäinen poru tulee vielä olemaan iso...

Palkkaohjelma voisi olla rationaalien ulospääsy, mutta siinä tulee taas ongelma ketä se koskee jne. Ja samaten siinä on se, että työnantaja oli tällä kierroksella e r i t t ä i n haluton näihin palkkaohjelmiin. Ne olivat periaatteessa kaikkien sopimusosapuolien tavoitteissa korkealla sijalla

Petri Mustakallio kirjoitti...

Saas muuten nähdä yleistyvätkö joukkoirtisanoutumiset työtaistelumuotona Suomessa. Aloista joita pidetään alipalkattuja ja joiden lakoilta suojatyövelvoite vie tehoa tulevat mieleen ainakin poliisit, palomiehet ja hätäkeskusten väki. Ja tietysti lääkärit.

Arto J. Virtanen kirjoitti...

Niin, kyllähän tuossa Petterin alkuperäisessä tekstissä ja Peten kommentissa on realismia ja näkemystä. Niin vain työmarkkinaprofetiat tilanteiden lukkiutuneisuudesta ja asioiden muuttumattomuudesta joustavat. Yhdyn ennustukseen siitä, että lisärahaa valtion pussista lopulta löytyy ja lakko vältetään. Toivottavasti.

Petri Mustakallio kirjoitti...

Piti lukea teksti ja kirjoittamani kommentit uudelleen tarkistaakseni ennustiko jompikumpi todellakin valtion laittavan lisää rahaa Tehylle. Minä en ainakaan, enkä veikkaakaan. Valtio antaa korkeintaan jonkinlaisen lupauksentapauksen tulevasta. Ensi vuoden budjettia se ei tule avaamaan.

Petteri Oksa kirjoitti...

Kyllä minäkin enemmän kallistun sille puolelle, että kuntien pussista tämä tullaan maksamaan. Vielä kun tiedettäisiin se, mitä tullaan maksamaan ja kenelle...