torstaina, lokakuuta 04, 2007

Heikoilla jäillä

Oppositio ryöpytti hallitusta eilen kunta-alan/hoitajien palkoista. Kauttaviiva tarpeellinen, koska osa oppositiosta ymmärsi oikein, mistä on kysymys. Eli siis koko julkisen sektorin palkkauksen jälkeenjääneisyydestä, ei nyt akuutisti julkisuudessa olevasta hoitajien palkkakysymyksestä.

Se mitä tältä sopimuskierrokselta jäi edelliseen verrattuna puuttumaan, oli varsinainen palkkaohjelma korotusten päälle. Samapalkkaisuusohjelmalla on viime vuosina tehty hidasta, mutta määrätietoista työtä palkkojen korjaamiseksi. Ohjelma on tässä selkeästi parempi ratkaisu kuin suorien korotusten hakeminen ns. yleisen linjan päälle.

Osin eduskunnan keskusteluissa tuli esiin tarpeeton solidarisoituminen hoitajien palkkakysymyksen kanssa. Se on niin surullisen helppoa yriittää kerätä pisteitä sieltä missä niitä on saatavissa.

Työmarkkinaselkkauksia ei kuitenkaan pidä yrittää ratkoa eduskunnassa. Osa oppositiota on nyt tekemässä käänteiset kokoomukset. Uudelleenpolitisoimassa hoitajien palkkakysymyksen niin, että levitetään mielikuvaa, että eduskunta hoitaa tämän asian. Politoisimen tämän kautta on tismalleen yhtä paha asia kuin oli ennen vaaleja nähty palkkakysymyksen politisoiminen. Heikoilla jäillä liikutaan siinä suhteessa.

2 kommenttia:

Petri Mustakallio kirjoitti...

MTV3:n Setä Arkadia kirjoittaa muuten parhaimman blogituksensa tästä aiheesta. Siinä on todella hyviä pointteja.

Petteri Oksa kirjoitti...

Näytti olevan.

Sen lisäksi myös hymyilytti. Esimerksiksi tämä loppukaneetti:
"Kauhea riita on siis päällä. Mutta miksi sillä vaivataan koko kansaa? Kuntatyönantaja Markku Jalonen on kokoomuslainen, Tehyn Jaana Laitinen-Pesola on kokoomuslainen ja tiettävästi Jyrki Katainenkin on kokoomuslainen. Miksei soppaa voida sopia kokoomuksen puoluetoimistolla (Pohjoinen Rautatienkatu 21 B, Helsinki)? "