lauantaina, elokuuta 26, 2006

Perheiden verotus

Edellisen postauksen kommenteissa alkoi keskustelu perheverotuksesta. Parempi olisi ehkä puhua perheiden verotuksesta ja siitä, mitä sillä rintamalla voi tehdä.

Aviopuolisoita tai perheitä ei pidä verottaa yhteisverotuksella. Verotus on jokaisen henkilökohtaisiin tuloihin kohdistuva instrumentti eikä puolisoiden tuloja voida laskea yhteisiksi tuloiksi. Puolisot ovat molemmat omia henkilöitään, joiden tulot ovat toisistaan erillisiä, vaikka niitä käytettäisiinkin/käytetään yhteisiin tarkoituksiin.

Perheessä puolisot käytännössä muodostavat yhden talousyksikön. Se on kuitenkin yksikkö, joka koostuu toisistaan erillisistä palasista, joilla on oikeus tulla kohdelluiksi omina yksilöinään myös verotuksen osalta.

On kokonaan eri asia miten taloudellista epäarvoisuutta pitää vähentää tilanteissa, joissa verotusjärjestelmä aiheuttaa sen, että samassa tilanteessa elävien ihmisten verotus ja sitä kautta käteenjäävä tulo on eri. Vastaus löytyy erilaisista vähennysmalleista eg. perhe tai lapsivähennyksen kautta.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Petteri kommentista mutta hmm, kuulostat politiikolta. Jota sinä toki oletkin, heh.

Kirjoituksessasi tavallasi myönnät että jos olemassa on aiemmin kuvailemani kaltainen ongelma, se voidaan toki ratkaista. Mutta ei haluamallani (selkeästi yksinkertaisemmalla) tavalla vaan että voidaan rakentaa uusi järjestelmä, joka ongelman korjaa. Yksinkertaisempi ratkaisu on kelvoton joko periaatteellisesta, vakaumuksellisesta taikka vastaavista syystä. Kummankin menetelmän lopputuloshan on täsmälleen sama. Monimutkaisempi menetelmä on myöskin (ainakin tavallisen kansalaisen mielestä) vaikeampi ymmärtää jota ei varmastikaan voida ainakaan laskea lisäjärjestelmän eduksi.

Mutta - liikettä tärkeämpi on päämäärä - joten voisin aivan hyvin hyväksyä myös esittämäsi tavan korjata asia: veronpalautuksilla. Tällöinkin vähintäänkin osassa perheitä palautukset tulisivat nimenomaan henkilökohtaisesti sille perheen vanhemmista, jolla on tuloja, mitenpä edes voidaan palattaa yhtään mitään henkilölle, joka ei ole edes maksanut veroja? Tämä homma saa tahtomattaan myös koomisia piirteitä?

No jokatapauksessa, oli miten oli, kerroit Petteri vaihtoehtoisen tavan, jolla ongelma voidaan ratkaista ja hyvä niin. Kuitenkin jätit mainitsematta mitä mieltä itse koko asiasta olet. Niinpä esitän kysymyksen: onko kyseessä ongelma jonka ratkaisemiseksi voisit olla valmis tekemään töitä? Toivon että jätät nyt vastauksestasi "politiikko-osat" pois, selkeä kyllä/ei -vastaus mahdollisine perusteluineen riittää.

Petteri Oksa kirjoitti...

Niin, minusta vain on niin, että periaate tai periaatteet siitä miten ihmisiä yhteiskunnan toimesta kohdellaan, ovat erittäin tärkeitä.

Siksi "saivartelin" tuosta yksilöiden välisestä tasapuolisesta kohtelusta. Toisaalta on juuri niinkuin Esa alempa kirjoitti, että yhteiskunta ei voi tehdä rakenteita, jotka mahdollisesti ylläpitävät tai aiheuttavat epätasa-arvoisia rakenteita. Vaikka toisaalta minä perfektionistina uskon, että yhteiskunnalla on oikeus - jopa velvollisuus - arvottaa eri elämismuotoja.

Mutta: Kuvaamasi tilanne on ongelma, johon voidaan ja johon pitäisi puuttua. Minäkin voisin tietysti tehdä töitä sen eteen, mutta minähän olen tällä hetkellä poliittisella sivuraiteella: ei luottamustoimia, enkä pyri mihinkään ;)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitoksia, Petteri.

Aikoinaan Risto Kuisma (silloin ei ollut vielä demari) vastasi samaan tyyliin esittämääni kysymykseen näin:
Jos perheestä vaikkapa isä on töissä, tasaveromalli tarkoittaisi sitä, että jos äidille tarjotaan vaikkapa matalapalkkaista työtä, sen vastaanottaminen ei olisi niin kannattavaa, koska hän joutuisi heti maksamaan palkastaan veroa samalla prosentilla kuin miehensä. Nykyisin käytetyllä mallilla veroprosentti on huomattavasti pienempi ja työn vastaanotto on siis kannattavampaa.

Samassa yhteydessä on kuitenkin välttämättä mainittava - tätä ei missään tapauksessa saa jättää sanomatta - että kyseinen perhe on maksanut tuosta "edusta" todella kalliin hinnan ennen äidin työhönmenoa. Ja itseasiassa, perheverotus takaisi kyseiselle perheelle myöskin suuremmat reaaliansiot kuukausittain kuin nykymalli äidin matalapalkka-alalle työllistymisen jälkeenkin.

Siis: jos nykymallia halutaan markkinoida "tasa-arvon" nimissä, on syytä tiedostaa, mitä se tarkoittaa. Ja uskon sekä ennenkaikkea toivon, että te aktiivisesti politiikan parissa työskentelevät myös tiedätte.

Minusta perheverotuksen puuttuminen on ilman muuta yksi suurimmista epäoikeudenmukaisuuksista nyky-Suomessa.