Rauha on palannut presindentinvaalitaiston kentille, ruoho alkaa taas vihertää ja niin pois päin.
Vaalissa esiinnousseisiin teemoihin palataan vajaan vuoden sisällä. Ainakin jos tulkitsin lauantaina YLEn Lauantaiseura ohjelmassa esiintynyttä kokoomusjohtaja Kataista oikein. Riveiltä ja rivien väleistä oli tulkittavissa, että samoilla "työväen presidentti" teemoilla tullaan eduskuntavaaleihin. Eli "Työväen Presidentin" jälkeen oikeisto lanseraa "Työväen puolue" kampanjan"?
Tulee olemaan erittäin mielenkiintoista nähdä, mitä tuosta rakennetaan. Niinistön presidenttikampanjan suurin oivallus oli puhuminen työstä ei perinteisin kokoomuslaisin retoriikoin. Kampanjan retoriikka varasti niin paljon kuin kehtasi vasemmalta ja yhdisti niin paljon kuin pystyi sitä globaaliin markkinadynamiikka retoriikkaan. Käytetään iskusanoja "työ", "joustavuus" ja "dynamiikka" antamatta niille tarkkaa sisältöä tai keinopalettia niiden aikaansaamiseksi.
Niinistön kampanjan henkeähän ei kokoomus eduskuntavaaleihin pysty siirtämään. Kysymyksessä oli elämyksellinen kokemus siihen osallistuneille ilman syvempää ideologista pohjavirettä. Elämyksellisyydellä ei pitkään sitouteta ihmisiä projektiin mukaan. Kun juttu on jo koettu, on sen elämyksellisyydessä väljähtänyt maku - aletaan etsiä uusia elämyksiä.
5 kommenttia:
Itse toivon Kokoomuksen jatkavan samalla teemalla. Perusteeksi käyköön juttuni Nykypäivässä 4.11.2005:
"Niinistö ja Marxilaisuus
Sauli Niinistö aloitti kampanjansa räväkästi mainostamalla itseään työväen presidenttinä. Jotkut ovat tulkinneet viestin väärin Halosen ja vasemmiston tontille astumiseksi. Iskulause ei ole kuitenkaan pelkästään Saulin
veijarimaisuutta, vaan pitää sisällään tärkeää yhteiskuntakritiikkiä.
Perinteinen käsitys työväenpuolueista ja –aatteesta näyttää perustuvan marxilaiseen työn käsitteeseen, jossa työn ymmärretään määrittävän
hyödykkeen arvon. Pääomalle ei kuulu mitään, koska se ei tee työtä. Täten kapitalisti – siis pääoman omistaja – nyhjää tyhjästä kerätessään voittoa, siis lisäarvoa, ja tulee näin palkkatyötä hyväksikäyttämällä riistäneeksi jotain, mikä kuuluu työläiselle. Näin yksityisomaisuuteen perustuva
yhteiskunta olisi murskattava, koska se on epäinhimillinen
vieraannuttaessaan työn tuotteet sen tekijöistään.
Ajatuksenkulku on johdonmukainen, mutta perustuu ainakin nykynäkökulmasta varsin kapeaan työn käsitteeseen. Päättelyn taustalla oletetaan työksi vain
välittömästi jotain konkreettista tuottava rajaten työn käsitteen
ulkopuolelle omistamisen, siihen liittyvän riskinoton ja hallinnoinnin. Ajattelua ja aivotyötä ei siinä ymmärretä tuotantovälineeksi sirpin ja
vasaran rinnalle.
Niinistö ja nähdäkseni suurin osa suomalaisista ymmärtää työn laajemmin. Niinistö ei siis mene Halosen tai vasemmiston tontille, vaan osoittaa tuon tontin ja siihen liittyvien vastakkainasetteluiden perusteettomuuden ja
vanhanaikaisuuden."
Juuri aivotyö muodosti sosiaalipoliittisen ajattelun ja sosialidemokraattisen liikkeen 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun vaihteessa.
Nykyinen järjestelmä suosii pienen eliitin vaurastumista, aiheuttaa alueellista massatyöttömyyttä, luo ruuhkakuntia ja siirtää Suomalaisen varallisuuden kansainvälisten yritysten hallinnoitavaksi. Kehä III:en ulkopuolella työttömiksi jääneet ihmiset kokevat varmasti helpotusta tilanteeseensa, tietäessään pääomanomistajien vaurastuvan entisestään halpatyövoiman avulla, jossakin EU:n rajojen ulkopuolella.
En koe sosialidemokratian tavoitteiksi yksityisomaisuuden murskaamista, vaan varallisuuden ja työnteko mahdollisuuden oikeudenmukaisen jakautumisen, pienen eliitin murskaamien työpaikkojen uudelleen muodostamisen ja kaiken työn arvostamisen, kaiken muun muassa. Ruso erottaa riskinoton ja hallinnoinnin näiden tavoitteiden ulkopuolelle, mutta moderni kapitalistinen järjestys juuri vaikeuttaa yksityisyrittäjien mahdollisuutta riskinottoon ja oman yrityksensä hallinnointiin.
Pienyritysryppäät virvoittavat elinkeinoelämää ja työllisyyttä myös muuttotappioalueilla. Työpaikkoja luova yrittäjyys on mielestäni käsitettävä työn tekemiseksi, mutta varallisuuden rajaton ahnehtiminen pienelle ihmisjoukolle sekä ruumiillisen työn tekijöiden että pienyrittäjien kustannuksella ei.
Kenties Ruson tulisi itse asettua tähän päivään. Hän ei vakuuta toistaessaan päivästä toiseen oikeiston stereotypioita vasemmiston aatteista ja toiminnasta. Sosialidemokratian ei mielestäni tule pyrkiä kokoomuslaisten lailla ”unelmien satumaahan,” vaan asettaa aina realistiset, suomen kansaa ja hyvinvointivaltiota hyödyttävät, tavoitteensa olemassa olevan poliittisen ja taloudellisen tilanteen mukaan.
Pitäkööt satuolentoihin rakastunut kokoomus työväen presidentin. Meillä on Tasavallan Presidentti.
Pikakommentit:
IS: "Juuri aivotyö muodosti sosiaalipoliittisen ajattelun ja sosialidemokraattisen liikkeen 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun vaihteessa."
Mutta ymmärsikö Marx aivotyön TYÖksi? Olenko siis ymmärtänyt Marxini väärin?
IS: "Nykyinen järjestelmä suosii pienen eliitin vaurastumista...",
Kaunapopulismia.
IS: "En koe sosialidemokratian tavoitteiksi yksityisomaisuuden murskaamista",
Viittasin koulumarxiini.
IS: "Ruso erottaa riskinoton ja hallinnoinnin näiden tavoitteiden ulkopuolelle,"
Minä otin ne TYÖn käsitteen piiriin, mikä oli Kokoomuksen Työväki-teeman juju.
IS: "mutta moderni kapitalistinen järjestys"
Asteikolla 1-10, jossa 1 täysin valtiollisesta valjastuksesta vapaa yhteiskunta ja jossa 10 suunnitelmatalous, lienemme jossain 5:n nurkilla. Mihin IS viittaa modernilla kapitalistisella järjestyksellä?
IS: "Pienyritysryppäät virvoittavat elinkeinoelämää ja työllisyyttä"
Totta. Onko SDP IS:n mukaan uskottavin liike asiaa ajamaan?
IS: "Kenties Ruson tulisi itse asettua tähän päivään. Hän ei vakuuta toistaessaan päivästä toiseen oikeiston stereotypioita vasemmiston aatteista ja toiminnasta."
Olen kyllä pyrkinyt eroon vasemmisto-oikeisto-käsitteistä, koska en niitä ymmärrä. Sen sijaan olen propagoinut valtioepäily-valtiouskovaisuus -käsiteparin puolesta. Tsekkaa esim:
http://www.domnik.net/blogi/index.php/2005/08/valtioepaily-vs-valtiouskovaisuus/
IS: "Sosialidemokratian ei mielestäni tule pyrkiä kokoomuslaisten lailla ”unelmien satumaahan,”"
Olen ensisijaisesti valtioepäilijä, joka kyllä toimii Kokoomus-nimisessä järjestössä.
IS: "vaan asettaa aina realistiset, suomen kansaa ja hyvinvointivaltiota hyödyttävät, tavoitteensa olemassa olevan poliittisen ja taloudellisen tilanteen mukaan."
No shit!?!?
IS: "hyvinvointivaltiota"
Tavoittelen kyllä hyvinvointiyhteiskuntaa. VAltio ei ole itsetarkoitus, vain väline.
IS: "Pitäkööt satuolentoihin rakastunut kokoomus työväen presidentin. Meillä on Tasavallan Presidentti."
Tarjan mukaan hän oli muistaakseni koko kansan presidentti, ei vain teidän. Toivottavasti onnistuu.
Oho, ihan oikeaa keskustelua :)
Ruso, Työn käsitteen kapea-alaisuudesta voidaan olla samaa mieltä. Kaikki mikä tuottaa jotain, on työtä. Karkeasti ottaen. Vaikka pääoman tuotto ei an sich olekaan työtä, niin sitä liikutteleva diileri tekee kyllä työtä.
Työn hedelmien elikäs tuoton oikeudenmukainen jakautuminen onkin toinen juttu.
Sosialidemokratian työ-käsitehän ei muutenkaan tule tietysti suoraan Marxilta. Revisionistejahan tässä ollaan. Enempi vaikka sitä Bernstein osastoa tuolla klasikkopuolella.
Aivotyö. Sosialidemokraattien tunnusmarssi on Suomessa työväenmarssi, ote siitä: "työ kättemme, hengenkin on ylevätä työtä..." ;)
En tarkoittanutkaan, että Niinistö/Kokoomus/Ek olisi ottanut kampanjakäsitteensä sisältöä vasemmistolta, retoriikan se sieltä kävi hakemassa
Oksa: "Ruso, Työn käsitteen kapea-alaisuudesta voidaan olla samaa mieltä. Kaikki mikä tuottaa jotain, on työtä. Karkeasti ottaen. Vaikka pääoman tuotto ei an sich olekaan työtä, niin sitä liikutteleva diileri tekee kyllä työtä."
Näin juuri.
Oksa: "Sosialidemokratian työ-käsitehän ei muutenkaan tule tietysti suoraan Marxilta. Revisionistejahan tässä ollaan. Enempi vaikka sitä Bernstein osastoa tuolla klasikkopuolella."
ja:
"Aivotyö. Sosialidemokraattien tunnusmarssi on Suomessa työväenmarssi, ote siitä: "työ kättemme, hengenkin on ylevätä työtä..." ;)"
Tässä tapauksessa kokkareiden työväki-teema voidaan tulkita muistutuksena tästä.
Saatiin kuin saatiinkin sitten Työväen Presidentti ;)
Lähetä kommentti