torstaina, helmikuuta 02, 2006

Maalaisliitossa kuohuu

Jo vanha uutinen, eli kepun puoluesihteeri Lankia jättää tehtävänsä kesän puoluekokouksessa.

Ookei, kaveri on palvelut puoluettaan pitkään ja haluaa vähän vähemmille töille. Varsinkin kun puolusihteerien uudessa esiinmarssissa myös Lankiasta tuli kansanedustaja.

Uskottava tarina, ellei Lankia itsekin sitä tyrmäisi kertomalla eronsa syyksi sen, että hän haluaa kantaa vastuunsa huonoista vaalituloksista. Yllättävä ryhtiliike järjestöorganisaation pomolta? Not.

Kaikissa puolueissa on aina myös sisäisiä jännitteitä. On valtaapitävät ja näiden vastavoimat. Maalaisliitossa näitä jännitteitä ovat muun muassa maaseudun ja kaupunkikepulien välillä sekä "liberaali"siiven ja vanhakeskustalaisuuden välillä. Ajettaessa omia poliittisia tavoitteita joudutaan myös pelaamaan valtapeliä omien sisällä.

Maalaisliiton valtaapitävät tietävät, että pääministeri on liian arvokas mies uhrattavaksi ennen eduskuntavaaleja. Jäljellä olevassa ajassa eli vuodessa ei ehdittäisi rakentaa uskottavaa keulakuvaa puolueelle. Varsinkin kun kepulla ei hirvittävästi uskottavia henkilöitä takataskussa ole. Vaihtaminen olisi myös riski - ja taktisesti kepu kaihtaa riskejä kuin rakkikoira sitä kohti heitettyä kapulaa.

Sitä paitsi, oli Vanhasen epäonnistumiset nyt mitä tahansa, niin jos maalaisliitto voittaa eduskuntavaaleista, Vanhasesta johtuen tai hänestä riippumatta, on Matti taas hyvä jätkä. Maine pelastettu ja niin edelleen. Ja jos voittoa ei tule, niin Matti saa mennä sitten niiden vaalien jälkeen, pianhan sekin on vastassa.

Kun kerran kuningasta ei voinut mestata, piti mestata sotamies, kun joukot huutavat päitä vadille tappion johdosta. Sotamies Lankia oli sitten ilmeinen uhri. Siinä ei juuri riskiä ole. Järjestöosaajia kepulta luulisi löytyvän ja vapaehtoisella luopumisella saadaan vallassa olevalle joukolle tarpeeksi pelimerkkejä käteen valita oma ehdokkaansa tehtävään.

Ei kommentteja: