maanantaina, tammikuuta 16, 2006

Työ

Kuuntelin tänään radiosta presidenttiehdokas Niinistö askelmerkkien asettelua tämän tiedotustilaisuudessa. Sieltä korvani nappasi lauseen: "Työ on itsetarkoitus." Tämä liittyi Niinistön jo ensimmäisellä kierroksella taktisesti ja retorisesti erinomaisesti pyörittelemään työ-teesiin.

Tuo nappaamani lause tuskin on kampanjassa missään asemassa. Ehdokkaan ajattelusta se kuitenkin kertoo. Työ voi tietysti olla ainakin yleisessä mielessä itsetarkoitus, mutta jos työ on itsetarkoitus jollekin ihmiselle se ei välttämättä ole mikään hyvä juttu.

Jotkut voivat saada tyydytyksen siitä, että pitävät työtä itsetarkoituksena, eivätkä esimerkiksi hanki sen avulla rahaa tyydyttääkseen muut tarpeensa. Useat kuitenkaan eivät asiaa välttämättä näe näin.

Työ voi ihmisille aivan hyvin olla myös väline, samoin kuin laajemminkin tarkasteltuna. Jos satun Niinistöön törmäämään vaalikampanjan aikana (not likely?), tekisi mieleni kysyä, mitä hän tällä oikein tarkoitti?

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

On selvää, että työ on vain väline: nimittäin hengissä selviämisen. Ennen metsästettiin, nyt hankitaan leipä ja särvin mm. byroissa.

Mutta jos lähtökohtana pidetään hengissä selviäimistä, niin muut ovat välineitä tälle. Niiden suhteen työ on itsetarkoitus.

Taustalla on tietenkin pitkä vuosituhantinen keskustelu siitä, onko mitään itsetarkoituksellista. En mene siihen.