tiistaina, tammikuuta 17, 2006

Presidentinvaalit ja hallituskysymys

Jotkut innokkaat väläyttelevät, että maalaisliitto/kepun ja kokoomuksen porvariyhteistyö vaarantaa nykyisen hallitusyhteistyön. Sitähän se ei toki tee, sen verran irrallaan presidentinvaalit ovat päivänpolitiikasta. Se taas on aivan varmaa, että tässä ladataan nyt kyllä kertaluokkaa isompia panoksia ensi vuoden jälkeisiin eduskuntavaaleihin.

Maalaisliitto/kepu ja kokoomus onnistuvat nyt, jos yhteistyö onnistuu edes säällisesti, lähentymään toisiaan jopa historiallisesti. Tämä voisi antaa eväitä sopivalla vaalituloksella ryyditettynä yhteistyöhön myös seuraavassa hallituksessa.

Toisaalta yhdessä keskeissä politiikan hankkeessa, eli kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa porvarit ovat kaukana toisistaan ja kokoomus taas lähempänä sdp:tä. Seuraava hallitus joutuu tässä toteutusvastuuseen, joten asialla voi olla merkitystä. Maalaisliitolla kun ei näytä olevan edes tahtoa minkään remontin läpiviemiseksi.

Ja vielä on muistettava, että kokoomuksella on oppositiotaivalta nyt takanaan. Se merkitsee sitä, että halu valtaan kasvaa koko ajan. Eli suomeksi sanottuna hallitukseen mennään juuri sen kumppanin kanssa, mikä on mahdollista, jos ei itse päästä valitsemaan - eli voiteta vaaleja selvästi.
---
Presidentinvaaleista on pakko vielä sanoa se, että vähän kyllä hymyilyttää, kun Niinistö kampanjoi "Vastakkainasettelun aika on ohi" teemalla ja samaan aikaan porvaripuolueet rakentavat ja julkisesti puhuvat oikeisto yhteistyöstä vasemmistoa vastaan. Saatan toki olla väärässäkin, mutta maistuu minusta kovasti jonkin sortin vastakkainasettelulta.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kerrohan sitten, minkä takia vasemmisto nostaa ison äläkän porvariyhteistyöstä? Vasemmistohan on itse harrastanut sitä vuosikausia. Vai onko taas kyse siitä, että: "älä tee niin kuin minä teen, vaan tee niin kuin minä käsken"?...

Anonyymi kirjoitti...

Onko "maalaisliiton ja kepun lähentyminen" kirjoitus-/ajatusvirhe? Vai onko tarkoituksena tehdä kahtiajakoa keskustan sisällä? Vaiko ihan vain hämärää kuittia kokoomuksen suuntaan? ;)

Anonyymi kirjoitti...

Vaalissa voi olla vastakkainasettelu, koska kaikki eivät ymmärrä, että "vastakkainasettelun aika on ohi". Vaalivastakkainasettelukin on ohi esimerkiksi sitten, kun vasemmistokin järjestäytyy Niinistön taakse!!!

Petteri Oksa kirjoitti...

Teemu, kyllä se oli typo, joka on nyt korjattu. Pahoittelen.

Ei kai (juuri) kukaan ole porvariyhteistyöstä mitään äläkkää nostanut, vaan kyse on sen muodosta ja tavasta. Kyllähän puolueet saavat yhteistyötä harrastaa - allekirjoittaneelle ei sitä vastaan ole mitään.

Ruso, eli tavoitteena on "yksi kansa, yksi puolue" ? ;)

Antti Kökkö kirjoitti...

Ruso, eli tavoitteena on "yksi kansa, yksi puolue" ? ;)

Ja tässä tilassa presidentti sitten kai olisi "Koko kansan presidentti"? ;-)

Hanna Isbom kirjoitti...

En kyllä usko, että porvariyhteistyö presidentinvaaleissa lisää porvarihallituksen "riskiä". Niin kuin sanoit, niin kuntauudistus on varmaan aika määrittävä tekijä hallitusta muodostettaessa. Veikkaanpa, että on kepun vuoro jäädä oppositioon ja sinipunalla pistetään kuntarakenne remonttiin. En panisi pahakseni, jos kepun vaalimenestys menisi samaa rataa vielä keväällä 2007.

Huvittavaa muuten, että sekä keskusta että kokoomus haluavat tässä vaiheessa välttää porvari-sanan käyttöä ja puhua mielummin keskusta-oikeistosta...

Anonyymi kirjoitti...

"Ei kai (juuri) kukaan ole porvariyhteistyöstä mitään äläkkää nostanut, vaan kyse on sen muodosta ja tavasta."

Mikä tuossa porvariyhteistyön muodossa tai tavassa sitten riipoo tai eroaa vasemmiston yhteistyöstä?

Petteri Oksa kirjoitti...

Hanna, Riski lisäänty jos/kun kepu ja kokoomus saavat myönteisiä kokemuksia yhteistyöstä.

Anonyymi, ihan oikeasti. Pitääkö itsestäänselvä vääntää rautalangasta?