Se, minkä kaikki tietävätkin, eli presidentinvaalit. Suuria yllätyksiä ei tuloksissa tullut, pieniä kumminkin.
Halosen kannatuksen jääminen alle puolenvälin ei ollut yllätys. Toki toivoin, että homma olisi saatu pakettiin jo nyt, mutta kun ei, niin sitten toisella kierroksella.
Niinistön ja Vanhasen välinen ero venähti yllättävä suureksi ja Vanhasen kannatus jäi odottamattoman alhaiseksi. Itse veikkailin, että Vanhanen olisi kakkoskierroksen porvari. Näin lähinnä siksi, että kepulaiset ovat puolueuskollisinta äänestäjäkuntaa, eivätkä yleensä jätä vaaleja väliin.Nyt Vanhanen romahti alle Keskustan kannatuksen.
Siinä ei selittelyt paljon auta, että nämä ovat henkilövaalit. Kyllä nämä ovat myös puoluevaalit siinä mielessä, että ei kovin moni kantakirjakepulainen äänestä sosialidemokraattia tai edes kokoomuslaista. Niin ei vain tehdä. Tilastot kertovatkin, että Vanhanen yllättäen menetti ääniä nukkuvien puolueeseen. Maalaisliittolainen protesti puolueen linjaa ja sen johtajaa kohtaan sanon minä.
Joskus aiemmin jo leikittelin ajatuksella, että jos nämä kerran ovat arvovaalit, niin mitä tulokset kertovat arvojen - ja samalla aatteiden kannatuksesta - Suomessa. Eiliset tulokset antavat lisää aihetta pohdinnoille. Puolueiden eduskuntakannatus on nähdekseni kuitenkin hivenen eri juttu, kuin se mitä arvoja ihmiset todella kannattavat.
Jatkan tästä ehkä myöhemmin syvemmin, mutta sanotaan nyt, että jos ja kun nämä ovat arvovaalit, niin silloin vasemmiston kannatus tässä maassa on tuollaisen 46& luokkaa ja oikeiston sitten hitusen yli 50%. Meillähän on toki porvarillinen eduskunta vahvistamassa tätä käsitystä, mutta kannatussuhteet ovat näin eri näköiset.
Ajatuksella ei välttämättä ole mitään tekemistä puoluekannatuksen ja vaalien kanssa, mutta se on mielenkiintoinen siitä huolimatta. Saattaa kertoa jotain arvojen ja puolueiden kohtaamisesta.
3 kommenttia:
Jatkan tästä ehkä myöhemmin syvemmin, mutta sanotaan nyt, että jos ja kun nämä ovat arvovaalit, niin silloin vasemmiston kannatus tässä maassa on tuollaisen 46& luokkaa
Niin, siis Halonen on vasemmistolainen? Hän kun omien sanojensa mukaan ei enää ole
http://www.kaleva.fi/plus/index.cfm?j=533636
Presidenttinä, hyvä Antti, presidenttinä. Luepa teksti tarkkaan.
Minun on suoraan sanottuna vaikea uskoa sellaiseen, että henkilö on jotakin jossain virassa ja muualla jotain muuta.
Kuinka ihminen voi vakuuttavasti sanoa olevansa joskus tasapuolinen, jos hän sitten virka-ajan ulkopuolella on johonkin suuntaan kallellaan?
Lähetä kommentti