keskiviikkona, tammikuuta 04, 2006

Hyökkäysharjoitus/harjoitushyökkäys

YLE:n vaalitentissä jokin aikaa sitten oli yllätys, kun toimittajat iskivät presidenttiehdokkaita tiedolla siitä, että Venäjän ilmavoimat olivat suorittaneet harjoitushyökkäyksen Viron rajaa kohti. Keskustelu tästä oli odotettua, osa piti pahana, osa ei niinkään. Istuva valtiojohto yritti kierrellä asiaa, jotta eivät vahingossa paljastaisi kuinka tarkkaan asia tiedetään.

Itse asian varsinainen pointti on keskutelussa mennyt ohi. On jopa keskusteltu siitä, että tämä hyökkäysharjoitus tai jopa harjoitushyökkäys olisi merkki Venäjän kovenevasta asenteesa sotilaallisen strategian muutoksesta.

Asiassahan on tosiasiallisesti kyse siitä, että koska Viron raja ja ilmatila ovat nykyisin Nato tilaa, pystyy Venäjä niiden lähestitöllä tapahtuvalla toiminnalla testaamaan Naton koneiden valmiutta ja reagointikykyä. Samalla testataan myös reaktioherkkyyttä ja tasoa. Eli kysymys on siitä, että Venäjä hankkii informaatiota Naton ohjeistuksista toimia tällaisissa tilanteissa. Kummallista sinänsä etten ole missään julkisuudessa nähnyt tietoa siitä, mikä oli Viron ilmatilaa valvovien Nato koneiden vastaus tähän harjoitukseen.

Itsestään selvää on sekin, että Suomen puolustusvoimat ovat olleet hyvin perillä tilanteesta. Kyse on niin lähellä tapahtuvasta toiminnasta, että tutkamme kattavat alueen kevyesti. Venäjä on harjoituksessaan saattanut myös tutkapeilauksen avulla testata sitä, ketkä ja millä vahvuuksilla ovat tilannetta seuranneet.

Tottakai asia saattaa myös jollakin tavalla liittyä Venäjän strategiseen muutokseen, jolla sen sotavoimia ollaan saattamassa uuteen uskoon. Siis palkka-armeijan kasvatammisen ja koulutustason parantamiseen. Se voi liittyä siihen, joko harjoitusmielessä ja/tai informaation hankkimismielessä.

Ei kommentteja: