keskiviikkona, maaliskuuta 04, 2009

Tehdään Ruotsista...

Tehdän Ruotsista siirt... eikun vientimaa. Ei siis pistetä rallatuksen mukaisesti rynnäkkökivääriä laulamaan ja mennä lautalla Tukholmaan, vaan pistetään sementtimylly huutamaan ja taidolla voimalaa rakentamaan.

Ruotsi on alkanut pikkuhiljaa pyörtää kantojaan ydinvoiman suhteen. Alasajosta on ainakin poliittisen eliitin parissa luovutta ja alettu suunnittelemaan lisärakentamista. Asia ei siellä kuitenkaan ole helppo - se on siellä paljon vaikeampi kuin meillä. Mielipiteet ovat kansankin parissa kääntymässä, mutta jyrkkää vastustusta on vielä paljon. Ruotsin demarit ovat monelta osin hämmästyttävän kiihkomielisiä ydinvoiman vastustajia.

Suomella olisi nyt tuhannen euron paikkansa. Ensin muuttaa lakia siten, että ydinvoimaa saisi viedä ja sitten rakentaa kapsiteettia tarpeeksi, jotta pääsemme rahastamaan rakasta länsinaapuria. Siellä olisi helpompi unohtaa millä tuontienergia on tuotettu (vähän kuten Suomessa unohdetaan tuontienergiamme) ja me saisimme rahaa samalla kun tuottaisimme energiaa itsellemme. Win-win?

2 kommenttia:

Mikko Ellilä kirjoitti...

Kyllä tämä ilman muuta olisi hyvää bisnestä, jos eduskunta ei jarruttaisi ydinvoiman lisärakentamista. Suomeen olisi rakennettu viides ydinvoimala jo n. 20 vuotta sitten, jos Tshernobylin ydinvoimaonnettomuutta ei olisi väärinkäytetty argumenttina Suomen ydinvoimaloita vastaan.

Valitettavasti suurin osa poliitiikoista on esinumeerisen ajattelun tasolla: eivät osaa kvantifioida riskejä, hyötyjä ja kustannuksia.

Ks.
http://fi-lib.blogspot.com/2006/04/vihreiden-esinumeerisesta-ajattelusta.html

Jukka kirjoitti...

Ruotsin kruunu on heikentynyt euroon nähden 20 % ja US taalaan nähden yli 30 %. Ruotsalaiset eivät osta mitään kenneltäkään vähään aikaan.