tiistaina, maaliskuuta 24, 2009

Paluu menneisiin merkintöihin

Kuka se hännän nostaisi ellei…. Noh, ei sen nyt niin väliksi, mutta paluu aiempien merkintöjen äärelle. Lokakuussa merkitsin huomion siitä, että kohta päästään taas keskustelemaan kunnista ja yhteisöveron tuotosta.

Tässä talouskurimuksessa niin kovaa vauhtia tehdään . Tosin olen koko lailla yllättynyt suunnasta. Että  jollakin valopäällä voi tulla mieleen esittää, että kuntien pitää saada entistä enemmän yhteisöverotuottoja. Pitäisi olla ajattelevalle ihmiselle selvää, että yhteisövero on kuntien talousongelmien keskeisimpiä syitä.

Toistan itseäni, mutta en anna sen nyt haitata. On vähämielistä touhua, että peruspalveluista vastuussa oleva taho elikäs kunnat pistetään kantamaan suhdanneriskiä sitomalla niiden talous yhteisöveron tuottoon. Kuntien talouden ja rahoituksen pitäisi olla vakaata ja ennustettavaa. Suhdanneriski valtion kannettavaksi ja yhteisöveron tuotto hemmettiin kunnilta!

Ja toinen asia. Aiemmin merkitsin kokoomuksen kahdesta tiestä. Näistä toinen pitää sisältää kasvavan kuilun retoriikan ja todellisen sisällön välillä. Jotenkin tuntuu, että sitä kuilua saattaa olla, kun kokoomusnuoret sosiaalimenoja leikkaavat.

2 kommenttia:

Petri Mustakallio kirjoitti...

eihän mikään estä kuntiakaan hyvinä aikoina rahastoimasta niitä yhteisöveron tuottoja. Se on tietysti typerää jos sellaisia tuloja käytetään juoksevien menojen kattamiseen, mutta ainakaan Espoossa ei niin ole tehty.

Petteri Oksa kirjoitti...

Jos noin laajamittaisesti meneteltäisiin, niin ehkä nykyisen kaltaista mekkalaa asian ympäriltä ei olisi syntynyt?