keskiviikkona, heinäkuuta 11, 2007

Individualistin ongelma

Yksilökeskeisyys eli individualismi on teema tai teoria, joka yleensä yhdistetään liberalismiin tai yleisemmin johonkin oikeistolaiseen suuntaukseen (liberalismihan ei sinällään ole oikestolaista, sosialiademokratiakin rakentuu klassisen liberalismin perinteelle - ja tietyssä mielessä Adam Smith on yksi varhaisia Pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan isiä.

Mutta individualismilla on ongelma. Ajatellaan taloudellisia nousu- ja laskukausia, jotka tällä hetkellä vallitsevassa totuudessa nähdään luonnonlakeina. Taloudellisen laskun tai laman vallitessa yksilön itsensä kannalta on järkevintä säästää - laittaa rahaa sivuun käytettäväksi, jos pahat ajat kohtaavat myös itseä. Eli oletetaan säästön vielä olevan mahdollista.

Nykyisessä taloudellisessa järjestelmässä taas kokonaisuuden kannalta olisi järkevää, että yksilöt käyttäisivät liikenevät rahansa kulutukseen ja pitäisivät talouden pyörät näin pyörimässä. Tästä individualisti ei tietenkään voi välittää, mutta markkinaihminen voi. Individualisti ei yksinkertaisesti voi ottaa lukuun etua, joka syntyy kollektiivisen kautta - tässä markkinoiden. Eli ollakseen rationaalinen indidualisti pitää uskoa ainakin jonkinasteisesti myös kollektiiviseen hyvään. Toisin sanoen suuntautua ainakin tältä osin vasemmistolaisesti.

Varmaan epäselvä ajatus. Itseäni se tietyllä tavalla huvittaa ja kiinnostaa. Tiedä häntä sitten mitä saunan höyryissä oli, kun lauteilla tuli mieleen.

2 kommenttia:

tuomoj kirjoitti...

Yritän tuossa hahmottaa missä päin stadia asutkaan, kun on noin voimakkaat vedet :)

Mites Smithin opit oikein soveltuvat sosialidemokraattisessa ajattelussa tyypilliselle protektionismiin? (työmarkkinat, valtionyhtiöt)

Muutoin täytyy myöntää, että olin aikanaan täysin väärässä kutsuessani sinua keskiharmaaksi tylsimykseksi. Et ole lainkaan sitä. Vanheten viisastuu :)

Petteri Oksa kirjoitti...

Smith lähinnä sitäkautta, että korostaa voimakkaasti sitä, että työntekijälle ei riitä pelkästään sellainen toimeentulo, joka takaa työvoiman uusitumisen t. säälliset elinolosuhteet.

Samoin hän pitää oleellisena työsuojelun eli työolosuhteiden kysymyksiin.

Nämä näin esimerkiksi. Kaivan loman jälkeen tarkemmat muistiinpanot aiheesta esiin jostain vuosien takaa Smith luoennoilta...

Ja kiitos, tylsimyksenä ei ole kiva olla :)