torstaina, marraskuuta 12, 2009

Joko poliittinen blogi kuoli?

Ei siitä nyt niin kauan ole. Vain muutama vuosi.

Sosiaalisesta mediastakin pitää ilmeisesti alkaa puhumaan jo muistelevalla: ”Vieläkö muistat kun…” nuotilla. Vain muutama vuosi sitten vähän jokainen perusti itselleen blogia, jakaakseen kuolemattomia ja terävän viiltäviä ajatuksiaan kaikille. Ainakin omassa kokemuspiirissäni käytännössä jokainen kirjoittamaan kykenevä perusti itselleen omaa tiedotusvälinettä.

Nyt huomaan, että kipeästi päivityksen tarpeessa oleva blogilistani on hiljennyt ja vaiennut. Toki kirjoittajiakin löytyy, mutta heidänkin päivitystahtinsa on hidastunut. Näihin jälkimmäisiin lukeudun itsekin. Loppuiko meiltä sanottava tai mielipiteet, pysähtyikö maailma? Joko poliittinen blogi kuoli?

Poliitikkojen, johtavien sellaisten, blogeja siteerataan ahkerammin kuin ennen. Poliittisten mielipideblogien aktiivisuus ja määrä taas näyttäisi olevan laskussa, myös muutaman Blogilistan kautta tehdyn nopean pistokokeen muodossa. Blogi sosiaalisen median muotona ei taatusti ole katoamassa, mutta suuntautuminen taitaa olla enemmän sinne muodin suuntaan.

Poliittisille asiantuntija –ja mielipideblogeille olisi jopa kysyntää. Suomalainen politiikka on satunnaisista myrskyistään huolimatta koko lailla seisova vesi. Sen luotaamiselle terävästi ja kohtuullisesti kirjoitettuna riittäisi lukijoita.

Ehkä todelliset vaikuttamiseen tähtäävä asiantuntija (-ja syväkurkku) blogit vain odottavat tulemistaan. Ja saattaa olla, että teräviä mielipiteitä ja loisteliaita analyysejakin vielä kaivautuu esiin. Juuri nyt vain tuntuu olevan valitettavan hiljaista.

6 kommenttia:

Niko L. kirjoitti...

Eiköhän se ole ennemminkin Blogilista, joka on kuollut. Moni poliittinen mielipidekirjoittaja bloggaa nykyisin esimerkiksi Uuden Suomen palvelussa eikä ole tullut liittäneeksi blogiaan Blogilistalle.

Liekö iso osa vihreiden tai Demari-lehden sivuilla bloggaavistakaan siellä mukana?

Harmi sinänsä, sillä Blogilista olisi varsin kätevä palvelu, jos sitä vain käytettäisiin.

Anonyymi kirjoitti...

Noin yleisesti ottaen - itse en ole vielä saanut aikaiseksi sitä, että olisin ruvennut bloggaamaan itse - olen havainnut, että blogosfääri ei elä niin vilkasta elämää silloin, kun ei olla juuri vaalien kynnyksellä. Vaalikampanjan käydessä kuumana tuntuvat blogistien näppäinsormet sauhuavan kuin viimeistä päivää.

Tällaisen (epätieteellisen) havainnon olen tehnyt.

Olof C

Petteri Oksa kirjoitti...

Blogilistaa hallitsevat muuoti ja neuleet, mutta kuitenkin.

Eipä noista Uuden Suomen tai Demarinkaan blogeista ole haravoimalla sellaisia kestosuosikkeja paljon osunut.

Hyviä lukuvinkkejä otetaan mielellään vastaan!

Niko L. kirjoitti...

Poliittisissa blogeissa ongelmana on, että mitä vaikutusvaltaisempi kirjoittaja, sen tylsempi blogi. Kansanedustajien blogeissa ei monta lukemisenarvoista ole. Niitä tuskin jaksaa seurata muut kuin toimittajat, joille maksetaan palkkaa siitä, että etsivät niistä uutisaiheita.

Jotkut vähemmänkin nimekkäät kirjoittajat ovat ottaneet liikaa mallia poliitikkojen julkilausumablogeista. Omaa persoonaa ei uskalleta laittaa mukaan, ja niinpä lopputulos on melko tasapaksua.

Raimo kirjoitti...

Suomen tiedotusvälineet sensuroivat Sanoma-konsernin poliittista vaikutusvaltaa, ulkomaisia sijoituksia ja erityisesti suhteita Venäjään ja Ruotsiin. Sekä näiden maiden vaikutusvaltaa Helsingin Sanomiin ym. Sanoman roskalehtiin ynnä tv-kanava Neloseen.

Sanoma-konserni (HS, IS, aikakauslehdet ym) sensuroi lukuisia asioita Suomen kansalta sekä levittää mm. poliitikkojen, Ruotsin ja Venäjän propagandaa Suomeen.

Seuraava vaade on varmasti tullut suoraan Moskovasta: Ilta-Sanomat 29.7.2008 pääkirjoituksessaan vaati ettei pitäisi rajoittaa venäläisten oikeutta ostaa Suomesta kiinteistöjä. Ja nämähän ostavat tontteja strategisista paikoista, mm. varuskuntien vierestä jonne rakentavat järeästi vartioituja varastoja, ihan puolustusvoimien linkkitornin viereen (MTV3n 45-minuuttia paljasti).

Vuonna 2009 nettilehti Uusi Suomi poisti kolumnin, jossa mainittiin ohimennen Sanoma-konsernilla olevan paljon Venäjän-bisneksiä. Muuten US:n kolumnistit ovat saaneet höpöttää lähes mitä tahansa, tässä tuli sananvapauden raja ja sensuuri iski, varmaankin korkean tason käskystä.

Vuonna 1980 Erkon käskystä Ilta-Sanomat alkoi mainostaa presidentinvaaleissa Ahti Karjalaista, joka oli Neuvostoliiton suosikki ja alkoholisoitunut, paljasti Ilta-Sanomien silloinen päätoimittaja vuonna 2004, päästyään irti Sanoma-konsernista.

Neuvostoliiton tiedustelupalvelu KGB:n yksi tehtävä oli yleisen mielipiteen muokkaus, joka on myös Sanoma-konsernin tehtävä.

http://sanomaa.blogspot.com/

lyyxem.blogspot.com

FONT LOVER kirjoitti...

hello my friend! warm greeting ^^!
your blog looks nice 0_0

by the way,
if you need to find unique fonts, you can go to our website.

best regards;