torstaina, huhtikuuta 26, 2007

Jäähyväiset tupolle?

Työmarkkinauutiset alkavat näyttää siltä, että jäähyväisveisun tupolle voi laulaa. Ainakin sanomalehtien ja hallituksenkin tulkinnan mukaan. Jos hallitus lopettaa tunnustelunsa, homma on paketissa. Yllättäviä käänteitä on toki ennenkin tapahtunut, mutta ilmeisesti Teknologiateollisuus on tosissaan liittokohtaisten kanssa. Ja ilman sen sektoria on vaikea kuvitella sellaisia käänteitä, joissa kattava sopimus voisi syntyä.

Sinänsä liittokohtaiset eivät ole mikään katastrofi. On paljon mahdollista, että sitäkin kautta tulee lähes tupoa vastaava tilanne, jossa kaikki noudattelevat hyvin pitkälle samaa palkankorotuslinjaa. Liittokohtaiset sopimukset tuskin avaavat yhtään enempää tietä työnantajaleirin väläyttelemille paikallisille palkanalennusmahdollisuuksille. Niitä ei ay-liike voi, eikä sen pidä, hyväksyä millekään alalla. Sitä päätä palkkojen polkemiseen ei tule avata.

Hoitajien muita suuremmat palkankorotukset kovin helposti liittokierroksella toteutuvat. Tukea ei välttämättä muilta ole tuloissa tavoitteille, jossa yksi pienipalkkainen ryhmä nostetaan muiden edelle. Lisäksi alalla on tilanne, jossa hajanainen liittorakenne estää melko tehokkaasti voimakkaat toimet. Jos viitsisin osoittaa sormella, niin myös tehottomat ja lähinnä uhoamiseeen perustuvat toimintatavat ovat tietyissä alan liitoissa vallalla. Lakkokoneistoa siellä tosin viritellään ja turhankin innokkaasti - ei pitäisi kaivaa juoksuhautoja ennen kuin niihin ollaan menossa.

Ei kommentteja: